A lutein a legújabb kutatások szerint is csökkentheti az időskori látásromlás veszélyeit.

A lutein hatásairól manapság sokat hallani, és számos kutatás foglalkozik azzal, hogy a lutein fogyasztás hogyan hat a szem egészségére. Egyre inkább úgy tűnik, hogy csökkentheti az időskori látásromlás veszélyeit!

A lutein a karotinoidok nevű vegyületcsoportba tartozó ásványi anyag. Neve a latin lutea, azaz sárga szóból ered. Elnyeli a kék fényt, így alacsony koncentrációban sárgának, magas koncentrációban pedig pirosas narancssárgának látszik. Különleges színe miatt élelmiszerek színezőanyagaként is gyakran találkozhatunk vele. A baromfitenyésztésben is előszeretettel alkalmazzák, hiszen a szárnyasok bőre sárgább, a tojások színe élénkebb lesz tőle.

A lutein és a szem

Az ideghártya központi, közel 3 milliméter átmérőjű részét sárgafoltnak vagy makula luteának hívjuk. Ez az éleslátás helye, itt találhatók meg a legsűrűbben a látóideg-végződések.

Ennek a területnek az elfajulása a makuladegeneráció, ami a látás fokozatos, fájdalommentes elvesztéséhez vezethet. A betegség csaknem mindig mindkét oldalon, de több-kevesebb időbeli eltéréssel jelentkezik. A változás aránylag hamar észrevehető, hiszen a látás középen kezd torzulni, romlani, míg végül a beteg éppen azt nem látja, amire nézni szeretne. A látótér teljes marad ugyan, de a centrális látás elvesztését az érintettek vakságként élik meg. A 65 év feletti lakosság kb. 4-5%-át érinti ez a kóros elváltozás.

A lutein és egy másik hasonló anyag, a zeaxantin nagy mennyiségben van jelen a sárgafoltban, amelyek a kutatók szerint védelmet nyújtanak a nagy energiájú fénysugarak károsító hatásaival szemben. Ha a sárgafoltban nagy koncentrációban van jelen a lutein, akkor kisebb az időskori látásromlás veszélye, sőt a betegség előrehaladása is mérséklődhet.

Egyes vizsgálati eredmények azt is igazolták, hogy az elfogyasztott lutein mennyisége és a sárgafoltban található lutein mennyiség között összefüggés van. Egy amerikai tanulmány szerint azok közül, akik hetente legalább kétszer fogyasztottak luteinben gazdag zöldségeket, fele annyian tapasztaltak látásproblémákat, mint azok, akik csupán havonta egyszer ettek hasonlót. Egy másik amerikai felmérés eredményei szerint már három hónap alatt kimutatható volt a luteinben gazdag étrend jótékony hatása a makuladegenerációban szenvedő páciensek állapotára. A szakemberek szerint naponta 2-6 milligramm lutein fogyasztása lenne javasolt, ténylegesen azonban ennek csupán a negyedéhez jutunk hozzá.

Fontosabb lutein források

Az emberi szervezet lutein előállítására nem képes, csupán zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával tudunk hozzájutni. A lutein legfőbb természetes forrásai a sötétzöld leveles zöldségek, mint a spenót, a kelkáposzta, a brokkoli, a cukkini, de szinte minden zöldségféle tartalmaz belőle valamennyit. Ha még nem tettük, szemünk egészsége érdekében legfőbb ideje megbarátkoznunk ezekkel a zöldségekkel!

Meglepő, de a lutein esetében a főtt ételek értékesebb forrásnak számítanak, mint a nyers zöldségek: a főzés során ugyanis átszakadnak a sejtfalak, így nagyobb mennyiség válik szabaddá, és kerül felszívódásra.

Forrás: egeszsegtukor.hu

HA TETSZETT A CIKK, KÉRLEK OSZD MEG MÁSOKKAL IS!