Így aktiválod a szervezeted számára.

A babról és a lencséről mindenki tudja, hogy be kell áztatni. Áztatjuk a mazsolát is, mielőtt bekeverjük az ételbe. Ugyanígy be kell áztatni a héjas olajos magvakat, mert ezzel lényegében aktiváljuk őket a szervezetünk számára.

Miért jó?

Az áztatás során a magvak és diófélék elindulnak a kicsírázáshoz vezető folyamaton, és lebomlik a fitinsav tartalmuk. A fitinsav egy olyan enzim, ami gátolja a magvakat az idő előtti kicsírázásban, és a felszívódást is gátolja!
Az áztatást követően így a magvakban lévő, és szervezetünk számára fontos tápanyagokat az emésztés során megfelelően tudjuk majd hasznosítani.

Ajánlott áztatási idő:

  • dió: 4-8 óra
  • mandula: 8-12 óra
  • mogyoró: 8 óra
  • lenmag 6 óra
  • makadámdió: 4 óra
  • kesudió: 3-6 óra

Áztatás folyamata:

  • Folyóvíz alatt mosd meg a magot.
  • Öntsd egy öblösebb tálba és töltsd fel annyi vízzel, hogy ellepje.
  • Takard le egy konyharuhával.
  • Várd ki az előírt időt. Ha sokáig kell áztatni, ajánlott 3 óránként vizet cserélni.
  • Öntsd le róla a vizet, majd folyó vízzel öblítsd le, és hagyd megszáradni.

Amit nem használunk fel rögtön, azt ki kell szárítanunk, különben penészes lesz!

Ne lepődj meg: áztatás hatására a mag térfogata jelentősen nőni fog!

HA TETSZETT A CIKK, KÉRLEK OSZD MEG MÁSOKKAL IS!