A WHO egyelőre nem javasolja az oltási személyi okmányok bevezetését.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelenleg

nem támogatja az úgynevezett vakcina útlevelek bevezetését,

amely a COVID-19 járvány kapcsán feltétele lenne az egyes országokba történő belépésnek.

Számos ország már jelezte, hogy valamilyen formában megkezdi a vakcinaútlevelek bevezetését, köztük Spanyolország, Belgium, Izland, Észtország és Dánia. Lengyelország lett a legújabb európai ország, amely csütörtökön jelentette be a vakcinaútlevelek bevezetését.

A WHO szakértői testülete szerint, ameddig a COVID19 vakcinák vírusfertőzést gátló hatásáról nem áll rendelkezésre adat - a klinikai vizsgálatok jelenleg a COVID19 megbetegedés elleni védelmet igazolják -, addig

az oltási útlevél indokolatlan.

A vakcina útlevelek etikája világszerte vita tárgyát képezi, az Egyesült Királyság Exeteri Egyeteme a közelmúltban tanulmányt tett közzé az emberi jogokra gyakorolt hatásukról: „A digitális egészségügyi útlevelek hozzájárulhatnak a COVID-19 világjárvány hosszú távú kezeléséhez, azonban alapvető kérdéseket vetnek fel az adatvédelem és az emberi jogok védelme szempontjából” - nyilatkozta Dr. Ana Beduschi, a jelentés egyik társszerzője.

„Vitathatatlan, hogy az efféle intézkedések megőrizhetik a mozgásszabadságot a már beoltottak illetve a fertőzésen átesettek számára. Azonban azok, akik nem jutnak hozzá a COVID-19 tesztekhez vagy vakcinákhoz, és ezáltal nem tudják majd bizonyítani, hogy nem fertőznek és egészségesek, azoknak a szabadságjogait ezekkel az intézkedésekkel de facto korlátozni fogják”.

HA TETSZETT A CIKK, KÉRLEK OSZD MEG MÁSOKKAL IS!