A mák fogyasztása teljesen ártalmatlan, és a kalciumon kívül értékes fehérjéket is tartalmaz.

Szingapúrban, Szaúd-Arábiában és más keleti országban is tiltják, de szerencsére a magyar étkezési szokásokban a mák központi helyet foglal el, jóllehet kevesen tudnak annak gyógyhatásáról.

Tekintsük tehát olyan gyógyszernek, amelyet egy életen át szedni érdemes! Tele van csontépítő, kalciummal, növényi Omega zsírsavakkal, aminosavakkal, enzimekkel: plusz foszfort, magnéziumot és vasat is találunk benne. Lassítja az öregedési folyamatokat; fékezi a csontok leépülését, és elkezdi újra építeni a ritkult csontszöveteket. A magas vérnyomást is csökkentheti. A telítetlen zsírsav összetétele miatt, megelőzhető a trombózis és embólia kialakulása, gátolja a trombociták aggregációját. Normalizálja a vér koleszterin szintet, miközben fokozza a szervezet védekező mechanizmusát. Továbbá, növeli a szellemi teljesítőképességet, jótékonyan hat a sebek gyógyulására. És még egy érv szól mellette: ötödébe kerül, mint az agyon reklámozott étrend-kiegészítők,és hatékonysága is jobb. Azt is tudnunk kell, nem azonnal, hanem hosszabb távon (2-3 hónap) fejti ki gyógyító hatását. 

'5 évvel ezelőtt, súlyos csontritkulást állapítottak meg nálam. Először gyógyszereket akart adni az orvos, majd injekciós terápiát javasolt. Mondtam, hogy előbb megpróbálok alternatív terápiával eredményt elérni, mivel korábban már hallottam hogy mákot érdemes ilyen esetekben fogyasztani. Erre ő adott egy kis színes nyomtatványt. Otthon olvasgattam, és a kis reklám papírkán fel volt tüntetve, hogy miben mennyi kalcium van, és kiderült, hogy a mákban van a legtöbb!! A lényeg az, hogy elkezdtem fogyasztani, és a következő vizsgálaton kiderült, hogy javult a csontsűrűségem! Évről-évre javult az eredményem, mostanra szinte tökéletes lett.'

Persze a csontritkulás megelőzésénél nemcsak kalciumra van szükség, hanem sok egyéb más anyag jelenlétére is (D- és K-vitamin, magnézium, foszfor, mangán stb.) Sőt, a mai kutatások rámutatnak arra, hogy nincs is szükség olyan nagy mennyiségű kalcium bevitelre, sokkal fontosabb az előzőleg említett vitaminok és ásványi anyagok jelenléte. Ezek jelentős része a mákban fellelhető.

Használati és tárolási javaslat:

A ledarált mákot kevés vízzel összekeverjük, Mézzel ízesítjük, befőttesüvegbe tesszük, majd a hűtőbe tároljuk. Az első hónapokban naponta, minimum 1 evőkanállal fogyasztunk belőle. Később(a szervezet állapotától függően kétnaponként.

Másik alkalmazási módszer:

Naponta (délelőtt vagy délután) 1- 0,5 deci tejbe (lehet vízben is) egy púpozott evőkanál darált mákot keverek, és megiszom. Egy idő után, amikor már nehezebben ment le, akkor emeltem a tejadagot, illetve vizet tettem hozzá, hogy gyorsabban le tudjam hajtani.

50 éves kor felett nem tanácsos sem szüneteltetni, sem abbahagyni, mert ilyenkor már minden milligramm kalciumra szüksége van a szervezetünknek!

HA TETSZETT A CIKK, KÉRLEK OSZD MEG MÁSOKKAL IS!