9+1 bevállalható életmódváltó lépés

A felmérések szerint az újévi fogadalmak legalább kétharmada a több mozgásról, a helyes táplálkozásról és a káros szenvedélyek mérsékléséről, tehát az életmódváltásról szól. Sajnos közismert, hogy ezeknek a fogadkozásoknak több mint 80%-a kudarcra van ítélve. 9+1 apró lépéssel most hozzásegítünk életmódváltásod sikeréhez:

1. Ha már itt az év végi fogadkozások ideje, és mi is egyszer végre komolyan gondoljuk, akkor itt az idő egy hosszabb életmódváltó folyamat elindítására koncentrálni. Ennek a folyamatnak az első lépése a megfontolt, igazi, tetterős elhatározás. Ahogy a mondás tartja, a leghosszabb út is az első lépéssel kezdődik. Legyen ez az első lépésünk határozott!

2. Először tisztázzuk magunkban, hogy miért fontos számunkra az eddigi életmóddal való szakítás. Mit várunk ettől a lépéstől, milyen területen a legégetőbb a változtatás, és mit is akarunk tulajdonképpen. Gondoljuk át, hogyan éltünk eddig, és hogyan képzeljük el a jövőben. Ezt nagyon hasznos helyre tenni magunkban, mert sokat segíthet egy feladás közeli helyzetben.

3. Tekintsünk úgy erre, mint egy nagy kalandra, egy felfedezésre, ahol napról napra új recepteket, alapanyagokat és módszereket próbálhatunk ki, és amelyik elnyeri tetszésünket, azt beépíthetjük a mindennapok rutinjába.

4. Megváltoznak a napi rutinok, új elemek kerülnek létezésünk körforgásába. Minden este azzal a jó – néha egy kicsit fáradt – érzéssel fekszünk le, hogy ma is tettünk az egészségünkért, a jobb életminőségünkért.

5. A fokozatosság elvét szem előtt tartva haladjunk lépésről lépésre. Mindig apró elemeket cseréljünk egészségesebb változatokra, így szervezetünknek is lesz ideje alkalmazkodni az új életstílusunkhoz, és nem törnek ránk leküzdhetetlen éhségrohamok.

6. Először kezdjünk el mindenből kevesebbet enni, és ezeket a táplálékokat egészítsük ki sok zöldséggel és zsírszegény, fehérjében gazdag élelmiszerekkel. Ha nehezen mondunk le a péksüteményekről, akkor kezdetben cseréljük le teljes kiőrlésű termékekre, de este 5 után ezeket is felejtsük el. Az édességekkel hasonló a helyzet. Válasszunk sütemények, csokik helyett friss gyümölcsöket, de azokat is mértékkel, és ezekre is vonatkozik az esti tilalom.

7. A mozgásnak olyan fontossá kell válni, mint a levegőnek. Aki rendszeresen sportol, mozog az lassabban öregszik, tovább maradnak jó állapotban az ízületei, és a keringése is strapabíróbb marad. A fokozatos terhelésnövelés azonban itt is alapszabály. Tudjuk, hogy hülyeség lenne a maratoni táv lefutásával kezdeni programunkat, de ne feledjük akár ez is megvalósítható majd a maga idejében.

8. Ennek az új életformának szerves része a rendszeres pihenés, regenerálódás. A kevés és rendszertelen alvás rossz hatással van nemcsak a testi, de a szellemi teljesítményünkre is. Ha hatékonyak és kiegyensúlyozottak akarunk lenni, mindennap ki kell aludnunk magunkat.

9. Soha ne csüggedjünk el az apró kudarcokon, tanuljunk belőlük, és vegyünk még nagyobb lendületet! Emberek vagyunk, hibázhatunk, de a hibák arra valók, hogy növeljék az elszántságunkat, és sikeressé tegyenek. Ezért is érdemes bizonyos dolgokat rögzíteni! Többek között azt, hogy miben változott a táplálkozásunk, milyen új egészséges alapanyagokat próbáltunk ki, hogyan tettünk fogyaszthatóvá addig számunkra ehetetlennek tartott zöldségeket, milyen mozgásformák okoztak örömöt, milyen apró sikereket értünk el az életmódváltó programunk során. Nem fontos egy naponta vezetett napló, elég csupán apró bejegyzéseket tenni. A későbbiekben jó buli lesz ezeket visszaolvasni, mert sokat tanulhatunk belőlük.

+1. Végezetül pedig merjük magunkat bátran megjutalmazni, mert ez rajta tarthat bennünket a megkezdett úton. Természetesen ezek ne nasi falatkák legyenek, hanem például valami sportoláshoz szükséges eszköz, egy új sportkesztyű vagy valami más szükséges kiegészítő, ami a mozgás fontosságát juttatja majd eszünkbe.

HA TETSZETT A CIKK, KÉRLEK OSZD MEG MÁSOKKAL IS!