New York - vezető epidemiológus véleménye a COVID-19 járványról

A német származású, Dr. Knut Wittkowski a világ egyik leghíresebb epidemiológusa, aki húsz évig volt a New York Rockefeller University epidemiológiai és biostatisztikai szakának vezetője. Szerinte influenzához teljes mértékben hasonlítható járványunk van. Két interjút adott tegnap. Egyet angol, egyet német nyelven.

10 fontos elem az interjúkban elhangzottakból: 

1. Egy szokványos, influenzához hasonló megbetegedéssel van dolgunk. Nincsen tudományos hivatkozási alap, hogy ez másként lenne. Európában túl vagyunk a járávány csúcsán.

2. A vírusok folyamatosan változnak, ami természetes, hiszen máskülönben nem lennének képesek új járványt okozni. 

3. Az ECDC átlatl közölt adatokra alapítja szakvéleményét: https://www.ecdc.europa.eu/en

4. Beszél Dél-Koreáról és Svédországról, ahol 'lock-down' , azaz zárlat nélkül oldották meg a járványt, és semmivel nem értek el rosszabb eredményt, mint a többi országban.

5. A 'lezárt' és nem 'lezárt' országok járványában nincsen észrevehető különbség.

6. Általában soha nem kérdezte meg senki a járványügyi szakértőket (epidemiológusokat) a járáványok dinamikájáról. Ők értik ezt a folyamatot igazán, és képesek megítélni, hogy a járványoknak milyen a nem lineáris lefutása van egy populáción belül. Orvosoknak és virológusuknak nem ez a szakterülete.

7. A 'lock down' vagyis a zárlatok az értelmetlen pánik-hullám következményei világszerte.

8. A világ legtöbb országában jelentős lehet már az úgynevezett 'nyáj-immunitás', mely szerint minél nagyobb egy populációban az immúnis egyének száma, annál kisebb a valószínűsége annak, hogy egy egészséges ember egy aktív fertőzöttel kerüljön kapcsolatba, azaz megfertőződjön. Ezt csak antitest-tesztekkel lehetne kimutatni.

9. A német virológus, Dr. Hendrik Streeck Professzor által végzett Heinsberg-tanulmánny eredményivel egyetért, és ő mint epidemiológus ezeket kissé másként súlyozná.

10. A zárlatok feloldását, és az iskolák gyors megnyitását szorgalmazza.

HA TETSZETT A CIKK, KÉRLEK OSZD MEG MÁSOKKAL IS!