A cukorbetegség hat másodpercenként szedi áldozatait világszerte

A fájdalommentes mérési módszer megtalálása volt a diabétesz-kutatás egyik legnagyobb adóssága eddig– mondta lelkesen a tesztelést végző professzor.

A cukorbetegek jól tudják, hogy napirendjük egyik legkényelmetlenebb eleme a vércukorszint mérése. Ennek leggyakoribb módja az ujjbegy megszúrásával jár, mely meglehetősen kellemetlen érzés. A kutatók már évek óta dolgoznak egy egyszerűbb, gyorsabb és főleg fájdalommentes glükózszint-mérő módszer kifejlesztésén. A legmodernebb technológiák, mint például a bőr alá ültetett apró érzékelők is hetente-kéthetente cserére szorulnak.Az izraeli Cnoga Medical Ltd. vállalat úgy tűnik, megoldást talált e problémára. TensorTip nevű találmányuk egy apró kamera segítségével figyeli az ujjhegy színének változását, és az így nyert adatokból számolja ki a vércukorszintet. A gyorsan és könnyen elvégezhető vizsgálat semmilyen fájdalomérzettel nem jár. A műszer megfelelő használata mindössze egy rövid kalibrálási eljárást igényel, melynek során a kamera összeveti a felhasználó bőrének színtónusait a glükózszint változásával. A mérés mindössze negyven másodpercet vesz igénybe. Az adatokat egy kijelzőről lehet leolvasni, majd akár internet segítségével továbbküldeni a kezelőorvos adatbázisába.

A készülék orvosi tesztelését a diabétesz egyik legnagyobb szaktekintélye, Andreas Pfützner professzor végezte két németországi klinikán, majd Izraelben ismertette az eredményeket. A professzor rendkívül elégedett volt a műszerrel. “A Cnoga eszköze megdöbbentő pontossággal működött, és nem maradt el az általánosságban használt, tűszúrást igénylő módszerektől, így nagyszerű alternatívája lehet a hagyományos mérőeszközöknek. A vércukorszint kezelése gyakori, fájdalmas mérésekkel jár. A fájdalommentes módszer megteremtése volt eddig a diabétesz-kutatás egyik legnagyobb adóssága.” – összegezte tapasztalatait a professzor.

A TensorTrip egy hét alatt megtanulja a páciens bőrtónusának változása és vércukorszintje közötti összefüggéseket, majd bármilyen beavatkozás és alkatrészcsere nélkül használható, akár két éven keresztül is. Ez a mérési költségeket is nagyban csökkenti.” – tette hozzá.

A cukorbetegség hat másodpercenként szed áldozatot a világon. A világon összesen 415 millió ember érintett, és ez a szám folyamatosan növekszik. Kezelése ráadásul igen drága: a fejlett országok egészségügyi kiadásainak 12%-át emésztik fel a diabétesszel kapcsolatos gyógykezelések.

Megfelelő kezelés és monitorozás nélkül a cukorbetegség szívrohamhoz, érelzáródáshoz, vaksághoz és különböző akut fertőzésekhez vezethet. A nagyon alacsony vércukorszint zavarodottságot, eszméletvesztést, görcsöket gyors beavatkozás nélkül pedig halált is okozhat.

Az új műszer használatát már engedélyezték az Európai Unióban, Kínában és Brazíliában. Jelenleg az Egyesült Államokban folyik az engedélyezési eljárás. Franciaországban, Olaszországban és Németországban már megvásárolható a készülék.

Forrás: TOI

HA TETSZETT A CIKK, KÉRLEK OSZD MEG MÁSOKKAL IS!