Az antibiotikumok napjainkra már a leggyakrabban felírt gyógyszerek közé sorolhatók.

Mellékhatás profiljuk következményeként az emberek emésztőrendszere szinte teljesen tönkremegy, így csökken a természetes immunitásuk a jövőbeli fertőzésekkel szemben. Szerencsére a természetben megtalálhatók olyan növények, amelyek antibakteriális és gombaellenes hatásuknál fogva nagyon jól alkalmazhatók fertőzések és gyulladások estén, káros mellékhatások nélkül. Nézzük, melyek találhatóak meg a közvetlen közelünkben.

Fokhagyma

A fokhagymát már több ezer éve használják különböző kultúrákban szerte a világban gyógyszerként. Az 1700-as években arra használták, hogy kivédjék vele a pestist. Erős antibiotikus, vírusellenes, és gombaölő hatású. Természetes antioxidáns, így véd a  szabad gyökök ellen, ezzel szintén támogatva az immunrendszert. Az allicin nevű hatóanyaga megöli a káros baktériumokat. Célszerű összezúzva nyersen, vagy meleg fokhagymás teaként, esetleg enyhén főtt ételbe téve fogyasztani, hogy könnyebben hozzáférjünk a fokhagymában lévő vegyületekhez.

Olivalevél kivonat

Az olivalevél kivonatot az Olajfa leveléből készítik, és már évezredek óta használják világszerte a tradicionális gyógyászatban. Az olajlevél kivonat erős természetes antibiotikum és antioxidáns, mely az immunrendszer megerősítésével képes megszüntetni a bakteriális fertőzéseket.

Oregano olaj

Az oregano olaj miközben a hasznos baktériumokat életben hagyja, gondoskodik a patogén baktériumok elpusztításáról. Vírus-és gombaellenes szer is egyben. Az oregano olaj kulcs összetevője a karvakrol. Ügyelni kell arra, hogy az általunk vásárolt olaj legalább 70 százalékos karvakrolt tartalmazzon hatékonysága érdekében.

Kurkuma

A kurkuma, a keleti konyha népszerű fűszernövénye. A kutatások alapján hatékony gyulladáscsökkentő, antibakteriális hatással is bír, amit már egy korábbi cikkben részletesen megtárgyaltunk.

Echinacea

A bíbor kasvirágot több száz éve használják fertőzések kezelésére. Kiváló természetes immunerősítő. Ellentétben a vakcinákkal és az antibiotikumokkal, nem kifejezetten bizonyos betegségek ellen hat, hanem valamennyi fertőzés leküzdésében segít azzal, hogy növeli az immunsejtek teljes aktivitását. Az echinacea hatékonyabbá teszi az immunsejtek, felerősíti azok működését, javítja az immunválaszt növelve a szervezet ellenálló képességét a fertőzésekkel szemben. Számos tanulmány rámutatott arra, hogy az echinacea a szervezet azon sejtjeire hat, melyek elsődleges funkciója a behatoló organizmusokkal szembeni védekezés. Hagyományosan arra használták, hogy nyílt sebeket, vérmérgezést és más bakteriális betegségeket orvosoljanak vele. Napjainkban ezt a gyógynövényt használják leginkább a megfázás és az influenza kezelésére.

Manuka méz

Az új-zélandi őslakos maorik nyelvén a Manuka a  teafa neve. Új-Zélandon és dél-kelet Ausztráliában őshonos ez az   örökzöld fa . Majd minden részét  természetes gyógyszerként használják, de az egyik legízletesebb antibiotikum a manuka méz formájában lelhető fel. Helyileg alkalmazva számos kórokozót pusztít el. 

Az elmúlt két évtizedben klinikai vizsgálatok százait végezték el egyetemeken és kórházakban világszerte. Ezek alátámasztották, hogy a manuka méz más mézfajtákhoz képest nagyobb antibakteriális aktivitást mutat, és több hidrogén peroxidot is tartalmaz. A manuka méz az egyetlen 100 %-ig természetes táplálék a világon, amely HATÉKONY és MEGBÍZHATÓ antibakteriális hatást fejt ki aktív összetevőjének, az étkezési metilglioxálnak köszönhetően is. Ez a vegyület természetes alkotóeleme a manuka növény nektárjának. Különleges figyelemre azzal tett szert, hogy elpusztítja az MRSA-val és a Staphylococcus aureus-szal összefüggésbe hozott szuperbaktériumokat.

Természetesen ez nem a teljes lista a természetes antibiotikumokról, csupán egy töredéke a természet hatalmas gyógyszertárának.

Forrás: naturahirek.com

HA TETSZETT A CIKK, KÉRLEK OSZD MEG MÁSOKKAL IS!