A bevándorlók hurcolták be a nagyon súlyos, sokszor végzetes betegséget.

Egy olasz lap számolt be az Európában eddig ismeretlen betegségről. Feltételezések szerint bevándorlók hozták az eddig itt ismeretlen betegség Olaszország. a betegség neve bilharzia, amit a köznyelvben csak csigalázként emlegetnek.
A salermói befogadóközpont fogadóközpont lakóit kellett kórházba szállítani, ám az orvosok tanácstalanok voltak a betegséget látva. Szinte semmit nem tudnak róla, így nem tudták, mit kell tenni.

A trópusokon a malária után a bilharzia szedi a legtöbb áldozatot, évente több százezren halnak meg Afrikában, Dél-Amerikában épp úgy, mint Ázsia trópusi országaiban.

Édesvízben kelnek ki a lárvák, melyek köztigazdának alkalmas csigát keresnek, abba befúrják magukat, és ott ivartalanul szaporodnak. A csigákból távozó lárvák vízben úszva keresnek alkalmas végleges gazdát. A bőrön keresztül hatolnak be az emberbe, majd ott a véredényrendszerben fejlődve alakulnak kifejlett állatokká.  

A pete speciális mérete és alakja biztosítja a továbbfertőzés esélyét. A vérben keringő pete a hajszálerekben elakad, majd mint hegyes, hosszúkás struktúra, egyik végéből ferdén kinyúló tüskével, passzív vándorlásba kezd.
Az elakadt petét innentől az ember saját izommozgása továbbítja a testen belül különböző, többé-kevésbé véletlenszerű irányokba, gyakran fájdalmas és kiterjedt szöveti roncsolást okozva. A peték jelentős része a bélhámon át a bélüregbe, vagy a vesén át a vizeletbe kerül, ahonnan végül a külvilágba ürül.

Tünetei: alhasi fájdalom, hasmenés, véres széklet, vagy véres vizelet.

A fertőzés kapcsán májkárosodás, vese elégtelenség, meddőség, vagy húgyhólyag-rák is kialakulhat.

A trópusi élővizek bilharzia veszélyére a mellé kitett táblák figyelmeztetnek. Aki járt Egyiptomban, láthatta, hogy a Nílus mentén is ilyen táblák vannak elhelyezve. 

Az orvosok nincsenek meglepődve az eset kapcsán: ilyen nagy számú menekült esetében szinte természetes, hogy egyesek parazitákkal a testükben érkeznek.

HA TETSZETT A CIKK, KÉRLEK OSZD MEG MÁSOKKAL IS!