Szervezetünk biológiai órája összezavarodik!

„Nem tudjuk megváltoztatni a 24 órás ritmusunkat' – mondja Paul Kelly, az Oxfordi Egyetem idegkutatója.
– Nem tudjuk megtanulni azt, hogy egy adott időben keljünk. Májunk és szívünk más ritmusban működik, és mi arra próbáljuk rávenni ezeket a szerveket, hogy csúsztassák el ezt két-három órával.'

Paul Kelly oxfordi kutató arra a következtetésre jutott, hogy ellenkezik a napi ritmusunkkal, ha délelőtt 10 óra előtt kezdjük a munkát. Szerinte a modernkori kínzás egyik módszere, ha arra kényszerítik az embereket, hogy 10 óra előtt felkeljenek, és dolgozni kezdjenek!


Szervezetünk egy beépített biológiai óra alapján működik! A tudományos néven cirkadián (nagyjából 24 órás) ritmusnak nevezett szabályozás egy genetikailag programozott ciklus, ami szabályozza az agyi aktivitásunkat, az energiaszintünket, a hormontermelésünket és az időérzékünket.

A 20. század elején bevezetett 8 órás munkanapot a gyári termelékenység maximalizálására találták ki, és nem vették figyelembe a természetes emberi belső órát. Testünk azonban a nap napi ciklusának megfelelően alakult ki az evolúció folyamán, és nem pedig a modern üzleti és kereskedelmi stratégiák szerint.
Alvásmegvonással küzdő társadalom lettünk – mondta Kelly a Brit Tudományos Fesztiválon.
– Ez nemzetközi probléma, amitől mindenki szenved, pedig nem kellene.'

Kelly elképzelése szerint az iskolai kezdés idejét is 10 órára kellene eltolni. Az elképzelést ki is próbálták egy kiválasztott iskolában, és bizonyos idő elteltével valóban azt tapasztalták, hogy az iskolában javult az általános figyelmi szint, és vele együtt a produktivitás is, de ami a legfontosabb, hogy a tanulók osztályzatai jelentősen javultak!

Ha más területeken is meg tudnánk valósítani ezt, várhatóan nagy lenne az előrelépés. Ahelyett, hogy fáradt, agyondolgozott és kávéval átitatott zombik dolgoznának olyankor, amikor aludni kellene, a boldog emberek természettől fogva produktív és teljesen kibontakozni képes koncentrált társadalmához jutnánk el.
Persze ehhez a munkáltatókat is meg kellene győzni, hogy már csak a kávéfogyasztás csökkentésével is rengeteget megtakaríthatna a társadalom, nem beszélve a jobb közérzet okozta nagyobb munkateljesítményről! Forrás: origo.hu

HA TETSZETT A CIKK, KÉRLEK OSZD MEG MÁSOKKAL IS!