Az utóbbi évek kutatásai rendre igazolják, hogy a resveratrol az egyik kulcs az öregedési folyamatok lassításához.

Borban az igazság?

A resveratrolt többnyire a „vörösbor hatóanyagaként” ismerik – azonban számos más növényben is kimutatható, mint a málna, földimogyoró, áfonya. A resveratrol elsősorban erős antioxidánsként ismert, de ezen felül számos, nagyon fontos hatást tulajdonítanak neki, mint zsírsavoxidáció fokozása, nitrogén oxid szintézis és az ösztrogén modulálás. Hatékonyságát több mint 5000 tanulmány támasztja alá. A resveratrol klinikai vizsgálatainak többsége a rákra, a neurológiai rendellenességekre, a szív- és érrendszeri betegségekre, a cukorbetegségre, a nem alkohol zsírmájra (NAFLD) és az elhízásra összpontosított.

Nem véletlen, hogy a franciák körében - akik a vörösborok nagy kedvelői - sokkal ritkábban fordulnak elő a szív- és érrendszeri megbetegedések. Kizárólag borfogyasztással azonban nem juthatnánk kellő mennyiségben ehhez a növényi hatóanyaghoz, ráadásul az alkohol mértéktelen fogyasztásának számos súlyos megbetegedés a következménye. A szívvédő hatású resveratrol ugyanis figyelemreméltó mennyiségben a vörös szőlő héjában és magjában található meg.

Resveratrol hatásai

A resveratrol egészségvédő tulajdonságait vizsgáló tanulmányok szerint ez a növényi polifenol rendkívüli antioxidáns, hatékonysága a C-vitamin hatásának a 20-szorosa. Ennek köszönhető, hogy a resveratrolban bővelkedő élelmiszerek sok betegség, köztük a gyulladások és a daganatos betegségek kezelésében, valamint megelőzésében lehetnek a segítségünkre. Hatásmechanizmusa azon alapul, hogy a ciklooxigenáz (Cox2) enzimgátlásával csökkenti a tumor aktivitását, valamint gátolja a rákos sejtek glükózfelvételét, így azok nem jutnak elegendő táplálékhoz, végül elpusztulnak. E tulajdonsága miatt kimagaslóan hatékony a vastagbelet, a tüdőt, a prosztatát, a pajzsmirigyet érintő daganatos elváltozások megelőzésében, valamint az öregedési folyamatok lassításában.

Mint említettük, kiemelkedő a szívprotektív hatása, ezért szív-és érrendszeri megbetegedések esetén hatékony támogatást nyújthat szervezetünknek. A kutatások bebizonyították, hogy a resveratrol tágítja az ereket, ezzel segítve a vérkeringést. Értágító tulajdonsága révén csökkenti a vérnyomást, s ezáltal lehetővé teszi, hogy nagyobb mennyiségben áramoljon a vér a test minden területén – így nagyobb mértékben képes oxigénhez és tápanyagokhoz juttatni a sejteket. Egy tanulmány kifejti, hogy már 10 mg resveratrol drámai módon csökkenti az infarktus kockázati tényezőit. Antioxidáns hatása révén gátolja a vérben keringő zsírok (koleszterin) oxidációját és megakadályozza az ún. zsírszerű plakkok lerakódását, valamint a vérlemezkék (trombocyták) kicsapódását. Az érelmeszesedés napjaink egyik népbetegsége. A legújabb kutatások szerint a resveratrol képes csökkenteni a kalcium felhalmozódását az erek falán, ráadásul visszér problémák esetén, használatával, azok visszahúzódását is megfigyelték.

A resveratrol belülről ápolja és teszi feszesebbé a bőrt, szerepet kap a gyorsabb sebgyógyulásban, és hozzájárul a fogszuvasodás megelőzéséhez. A  resveratrol különleges hatással van a zsírégetésre is. Vitro és in vivo egér kísérletekben kimutatták, hogy fogyasztásával elkerülhető a túlsúly, mivel meggátolja a zsír elraktározódását és fokozza a lipolízist.

A resveratrol emellett jótékony hatást gyakorol a bélflórára, azáltal, hogy elősegíti néhány jótékony bélbaktérium szaporodását. Minderről a Journal of the American Society for Microbiology mBio honlapján közzétett kutatásban számoltak be:

- Túlsúlyos, de egyébként egészséges alanyokat vizsgáltunk, és azt találtuk, hogy a resveratrol elősegítette emésztésük előnyös alkalmazkodási folyamatait, csökkentette a nyugalmi és az alvás alatti emésztés sebességét. Az izmokban aktiválta a sirtuin1 és más fehérjék génjét. Továbbá csökkentette a vércukor- és inzulinszintet, illetve a máj zsírtartalmát – nyilatkozta Silvie Timmers, a Maastrichti Egyetem humánbiológiai tanszékének munkatársa, a vizsgálat vezetője.

A resveratrol bizonyítottan lassítja az öregedést

A resveratrol a Sirtuin1 gén aktiválásával a SIRT1 nevű fehérje termelődésének fokozásán, a mitokondriális elektron transzport rendszerek működésén keresztül fejti ki élethosszabbító hatását. Az öregedés a sejtmag és a mitokondriumok romló kommunikációja következtében alakul ki, és a NAD+ elektronszállító molekula koncentrációjának csökkenése okozza. A Harvard Medical School professzora, dr. David Sinclair kiemelkedő eredményeket ért el az öregedés kutatásában, amit többek között a resveratrollal végzett kísérleteinek köszönhet. Egyik kísérletében bebizonyította, hogy a resveratrollal kezelt egerek - hasonlóan a kalóriamegvonással kezelt példányokhoz - jóval tovább élnek a vártnál, emellett felfigyelt arra, hogy a resveratrollal kezelt túlsúlyos egerek testsúlytöbbletük ellenére a normál alkatúakkal megközelítőleg azonos egészségi állapotban és fizikai kondícióban maradtak.

Számos készítmény megtalálható a piacon, de antioxidáns hatékonyság és resveratrol tartalom alapján a Jeunesse Global amerikai cég terméke, a Reserve viszi a pálmát, mely adagonként 75 mg resveratrolt tartalmaz egyéb növényi bioflavonoidok mellett.

HA TETSZETT A CIKK, KÉRLEK OSZD MEG MÁSOKKAL IS!