A leptin, ami a jóllakottság érzésért felelős hormon, kulcsszerepet játszik a túlsúly kialakulásának megakadályozásában.

Gyakori tévhit a fogyni vágyók körében, hogy az éhséget az akaraterejük használatával kellene legyőzniük. Valójában egy jó étrendnek nemcsak a kalóriaszámolgatás a része, de a jóllakottság elérése és az éhség kordában tartása is. Enélkül sohasem válik tarthatóvá az elért súly, és nem történhet meg az életmódváltás.

A megfelelő étvágyért több hormon munkája felelős. A folyamatok egyik kulcsszereplője a leptin, melyet jóllakottsághormonként is emlegetnek. Az elhízottak körében gyakori, hogy hiába van sok a szervezetükben, mégsem reagálnak megfelelően a leptinre, ugyanis rezisztensek rá. Ez durván megnehezíti a fogyást, de nem lehetetlen tenni ellene.

A leptin rezisztencia

A leptint a zsírsejtek termelik. Minél több van belőlük, és minél nagyobbak, úgy nő meg a leptin szintje is a vérben. Ezt a hipotalamusz érzékeli az agyban, mely a leptin mennyisége szerint eldönti, hogy van-e elég zsírtartalék. Ha igen, akkor leállítja az evést. Ha nem, akkor továbbra is fennáll az éhség, sőt, tartós koplalás esetén az agy az anyagcserét is lassítani kezdi, hogy takarékoskodjon.

Ez a rendszer kellene, hogy megvédje az embereket a túlevéstől és a túlzott soványságtól, egyik sem szolgálja ugyanis a túlélést a természetben. A leptinrezisztencia azonban felborítja az egyensúlyt!

A túlsúlyos és elhízott szervezetben bőven van annyi zsírsejt, hogy az általuk termelt leptin mennyisége azt jelezze, a raktárak megteltek, nincs szükség több táplálék felvételére. A hormon magas szintje ellenére az agy mégis annyi táplálék fogyasztására ad ki utasítást, mint mikor a test éhezik, és tartalékok képzésére lenne szükség. Ezzel párhuzamosan a hipotalamusz az energia konzerválására is törekszik, így fáradtságérzéssel akadályozza, hogy a szervezet túl sokat mozogjon, és extra energiát égessen.

A leptinrezisztenciát nem megfelelően kezelő étrendek - mint a legtöbb divatdiéta - nem tudnak hosszútávon eredményeket elérni. Amíg az étvágyat úgy alakítja ki az agy, mintha egy jóval nagyobb testet kellene fenntartania, addig nem lesz végleges fogyás, csak az ismert jojó-effektusos visszahízás.

A leptinrezisztencia okai:

A leptinrezisztencia hátterében egy amerikai klinikai összegzés szerint a következők állnak.

 • Gyulladás: a gyulladásra utaló markerek - elsősorban a C-reaktív protein (CRP) - jelenléte a vérben hozzájárul a hipotalamusz leptinellenállásának kialakulásához. A túlsúly felerősíti a testben a gyulladást, melynek következtében a CRP megköti a leptint, amely így nem tudja kifejteni gátló hatását a hipotalamuszban.
 • Szabad gyökök: a vérkeringésben jelen lévő, túlzott mennyiségű reaktív zsíranyagcsere-termék belezavarhat a leptin jelzésrendszerébe.
 • Túlzottan sok leptin: a hirtelen felszedett kilókhoz gyorsan alkalmazkodik a szervezet, és nem akar a tartalékoktól többé megválni.

A leptinrezisztencia állapotát és az elhízást ezekre tudatosan odafigyelve lehetséges csak visszafordítani. Ha plusz kilók vannak rajtunk - különösen a has környéken -, akkor jó eséllyel valamilyen fokig érintettek vagyunk a problémában.

Mit tehetünk? Mit ehetünk?

A leptinrezisztencia felszámolásában a gyulladás csökkentése az egyik legfontosabb feladat. Ehhez a következő lépések szükségesek.

 • Clean eating: a tiszta étkezés táplálkozási alapelvekből áll, melyek elutasítják az erősen feldolgozott - cukrot, fehér lisztet, tartósítószert, színezékeket, mesterséges ízfokozókat tartalmazó - ételeket. Helyette a lehető legtöbbet természetes, nyers alapanyagokból kellene készíteni.
 • Oldható rostok:  a rostfélék segítenek a bélrendszer egészségének megőrzésében, helyreállításában, ami a gyulladás csökkenésének és az immunrendszer jó működésének is az előfeltétele.
 • Mozgás: nem elég az energia bevitelünket csökkenteni, hanem emellett fontos az energia felhasználásunkat növelni. Erre a legjobb megoldás a rendszeres testmozgás, amit kedvünk szerint válasszunk!
 •  Megfelelő mennyiségű alvás: a rendszeres optimális regenerációs fázis elengedhetetlen az anyagcserénk működésének helyreállításában, ugyanis a javító funkciók ilyenkor a legkifejezettebbek.
 • A trigliceridszint csökkentése: a vérben lévő trigliceridek gátolják a leptin érzékelését. Mennyiségük csökkenthető, ha korlátozod az egyszerű cukrok fogyasztását és  szénhidrátbevitelünket elsősorban lassú felszívódású forrásokkal fedezzük, mint a zabpehely, a quinoa, a teljes kiőrlésű lisztek és tészták, valamint a zöldségek.

Ebből is látszik, hogy ezeket a szokásokat nem véletlenül tartják egészségesnek. Nem elég azonban időszakosan, egy-két napig többet aludni, pár hétig edzeni és nyers alapanyagokból főzni. A leptinrezisztencia visszafordításához és a végleges fogyás eléréséhez ezeket az életmód részévé kell tenni.

Segítség a leptinrezisztencia leküzdésében

A ZEN BODI™ a testsúly szabályzásának egy holisztikus szemlélete, olyan gondosan kialakított rendszer, amely komplexen hivatott anyagcserénk működésének helyreállítására. A kényszeres étkezési rohamok megfékezésével, a zsírsav mobilizáció fokozásával és zsírégetéssel, valamint az izmok regenerálásával és építésével a ZEN BODI™ megnyitja az utat az egészség felé, és helyreállítja a természetes testfunkciókat. Azt adja, amire a legjobban vágyunk: eredményt.

Hatáspontjai:

 1. Méregtelenítés: Felkészíti testünket a változásra. Regenerálja a májat, megtisztítja a szervezetet, meggátolja a gyulladásos folyamatok fellángolását.
 2. Éhségérzet csökkentése: Elősegíti az anyagcsere egyensúlyát, csökkenti a cukrok és szénhidrátok iránti sóvárgást, segít szabályozni az étvágyat;
 3. Zsírbontás beindítása: Fokozza a thermogenezist, növeli a zsírvesztést, támogatja az egészséges vércukor és koleszterin szintet;
 4. Izomzat regenerálása, építése: Csökkenti az izomvesztést testmozgás során, fokozza az aktív izomszövet építését.

HA TETSZETT A CIKK, KÉRLEK OSZD MEG MÁSOKKAL IS!