Amerikai és izraeli kutatók jóvoltából új szintre lépett az emberi szervek nyomtatása.

3D bionyomtatóval összetett formájú, méretarányos szerveket lehet nyomtatni olyan egyszerű szövetekből is, mint a porcszövet. A nyomtató egészen új távlatokat nyit meg a regeneratív orvoslás előtt.

Már nem utópia!

Mára már nem titok, hogy a 3 dimenziós nyomtatást már számos iparágban sikerrel használják. Terjedése a sikereknek köszönhetően egyre nagyobb tereket hódít, így várható volt, hogy az egészségügyben is élni fognak ezzel a forradalmi technológiával. Humán póttestrészeket – mint pl. fül, orr, csont – már manapság is képesek nyomtatni. A bonyolult vérellátású szervek és szervrendszerek fejlesztése azonban még kutatás alatt áll, hiszen a nyomtatott belső testrészek végül élő szövetté válásának létrehozása és véglegesítése nem egyszerű feladat. A tudósok apró lépésenként haladnak, azonban úgy tűnik, ma már tényleg semmi sem lehetetlen. Amerikai tudósoknak már sikerült olyan szerveket alkotni (pl. petefészek), melyek állatokba beültetve beépültek a környező, élő szövetekbe, oxigén- és vérellátást kaptak, s így működőképessé váltak.

Működő szervek a nyomtatókból?

Már 2013-ban és 2015-ben is volt rá példa, hogy közvetetten segítségül hívták az orvoslásban a 3D-s nyomtatást, életeket mentve ezzel. Az egyik esetben egy kisbaba instabil légcsövét meg kellett támasztani. A sürgető eljárást azonnal engedélyezték, így a baba életét megmenthették a 3 éven belül felszívódó, poli-kaprolakton anyagú nyomtatott, alátámasztó sínnel. A másik esetnél egy nő bonyolult agyi érhálózatát hozták létre verőértágulatának műtétje előtti tanulmányozásának céljából, mert a páciensnek rendellenesen kuszálódott érhálózatát nem tudták volna másként megműteni, s így az életét megmenteni, csak ha előtte alaposan tanulmányozhatják azt.

Napjainkban már ott tartunk, hogy beültethető tüdőt nyomtatnak izraeli technológiával. A CollPlant cég megegyezést kötött egy amerikai biotechnológiai vállalattal emberi szervek előállításáról. A megegyezés összekapcsolja a CollPlant levédett rekombináns humán kollagénjét (rhCollagen), melyet mesterséges dohány-növényekből vonnak ki, valamint a cég Biolnk technológiáját, és az United Therapeutics-hez tartozó Lung Biotechnology regeneratív gyógyszerek és szervek előállítására fejlesztett kapacitását.

Előnyök a mindennapi gyógyításban

A 3D-s szervnyomtatásnak köszönhetően lerövidülhetnek majd a transzplantációs várólisták hosszas, akár több éves várakozási idejei, mely által rengeteg emberélet menthető majd meg, hiszen ma, akik nem jutnak időben szükséges szervpótláshoz, azok elhaláloznak. Ezen a sötét helyzeten hatalmasat változtathatnak majd az őssejt mintákkal és új szerves anyagokkal dolgozó 3 dimenziós nyomtatók, mert egy új, megfelelően működő vese, szív, máj vagy akár érszakasz pótlásának kérdése nem lesz többé probléma. Egy korábbi, 2013-as publikáció szerint a kutatók hosszú, vagy éppen rövid távú célja már akkor az volt, hogy tíz-húsz éven belül működő- és életképes, beépülni tudó, élő szövetekké váló, emberi szerveket tudjanak előállítani különleges, nyomtatható szerves anyagokból.

Folyamatosan megszűnhetnek az eddig leküzdhetetlennek tűnő akadályok a gyógyítás területén. Így például a speciális technológiának köszönhetően akár a cukorbetegség is leküzdhető lesz véglegesen egy hasnyálmirigyszerű szerv létrehozásával. A technológiai korlátok eltűnésével elképzelhető, hogy nem sokára akár az emberi élet is meghosszabbítható lesz az elhasználódott szervek kicserélésével.

HA TETSZETT A CIKK, KÉRLEK OSZD MEG MÁSOKKAL IS!