A COVID-19 járványt a japánok különösebb korlátozások és kötelező maszkviselet nélkül vészelték át.

Harvard Egyetem Boston Gyermekkórházának még bírálat alatt álló cikke rendkívül érdekes, a Korona vírus által okozott nyájimmunitás széleskörű és gyors kialakulása miatt.

A járványt nyitva, megszorítások nélkül, munkába járással, tanulva, szociális érintkezésekkel és kötelező maszkok hordása nélkül kezelő Tokióban rendkívül alacsony volt a megbetegedések és halálozások száma, emellett viszont a lakosság szeropozitivitással mért nyájimmunitásának rohamos emelkedését látják! A SARS-CoV-2 koronavírus elleni szeropozitivitást 2020. május 26. és augusztus 25. között rendszeresen mérték IgM és IgG antitesteken keresztül ujjbegyből vett vérminták segítségével. A betegség tünetei nélküli fertőzést átvészelők aránya, akiknél eredményes védekezés, szeroprevalencia volt kimutatható, a nyár folyamán 5,8%-ról 46,8%-ra nőtt, azaz három hónap alatt a tünetmentes lakosság közel fele védett lett a betegséggel szemben. A legdrámaibb védettség növekedés június végén és július elején történt, a napi igazolt esetek korai növekedésével párhuzamosan. A szeropozitív esetek 12,2%-ában már úgynevezett szeroreverziót, azaz a humorális keringő ellenanyagok eltűnését is látták, ami, mint azt a Karolinska intézet vizsgálatából tudjuk, a hosszú távú teljes védelmet biztosító memóriával rendelkező ölő típusú (killer) T-sejtek megjelenésének eredménye.

A szerzők így arra következtetnek, hogy egyrészt a Korona fertőzés a nagyon alacsony halálozási arány ellenére is széles körben elterjedt Tokió lakói között, másrészt a gyorsan kialakuló nyáj immunitás folyamatos vizsgálata hasznos a korona fertőzések lefolyásának össztársadalmi mértékkel mért megértésében, illetve járványtani döntések meghozatalában is.

Forrás: orvosokatisztanlatasert.hu

HA TETSZETT A CIKK, KÉRLEK OSZD MEG MÁSOKKAL IS!