A szervezetünkben van egy központi óra, amely meghatározza hogy milyen ritmusban éljük napjainkat.

Minden ember saját belső óráját követi, ugyanis van a szervezetben egy központi óra, egy kukoricaszem méretű központ az agyban, amit 10000 idegsejt alkot. Innen vezetnek idegpályák többek között a tobozmirigyhez, ahol az alváshormot, a melatonin-t állítja elő a szervezet. Az alvásritmust és ennek hatására a szervezet több más működési rendjét is ez a központ dirigálja, ez határozza meg, hogy milyen ritmusban éljük napjainkat.

Mi történik, ha a belső és a külső óra összhangja megszűnik?

A belső óra szabályozza a biológiai funkciókat, amelyek napszakos változást mutatnak, a nap folyamán változnak például a vérnyomás értékek, a pulzusszám, a testhőmérséklet és például a glükokortikoid hormonok szintje. Legnagyobb mennyiségben hat és kilenc óra között vannak jelen a vérben, éjfélkor pedig a legalacsonyabb a koncentrációjuk. A belső órára a nap járásának, a napsütésnek, valamint az éjszaka és nappal váltakozásának van a legnagyobb befolyása, utóbbi hatással van a melatonin termelésre is, a szervezet ugyanis az alvást szabályozó hormont sötétben termeli.

A biológiai óra kismértékű ingadozása is felboríthatja az alvás-ébrenlét ritmusát, és hatással van az egészségre is mindaddig, amíg a szervezet nem alkalmazkodik a változásokhoz.

Egészségügyi problémák főleg a nyári időszámításra való átálláskor lépnek fel

Tavasszal az órát egy órával előre állítják. Ez azt jelenti, hogy ha óraátállítás előtt és után is hét órakor kelünk fel az óra szerint, valójában egy órával korábban (hat órakor) kelünk, mint előző nap. A melatonin termelés ilyenkor még nem áll át, a glükokortikoid-szint még alacsony. A vércukorszint még az alvási időnek megfelelő. Vagyis hiányzik a kimaradt egy óra alvás. Fáradtak, dekoncentráltak, levertek vagyunk. Ezzel szemben este nagyon is fittnek és ébernek érezzük magunkat, mert belső óránk jól tudja, hogy valójában tíz óra van, mikor az óramutató már tizenegy órát mutat.

Milyen problémákat okozhat az óraátállítás?

Az óraátállítás egészségügyi hatása hasonló egy mini jet lag-hez (időzóna-átváltás szindróma). Amíg a belső és külső óra nem kerül összhangba, a következő tünetek léphetnek fel:

  • Alvászavarok
  • Fáradtság
  • Depresszív hangulat
  • Szívfrekvencia ingadozása
  • Koncentrálóképesség csökkenése
  • Ingerültség
  • Étvágytalanság
  • Emésztési problémák

Mennyi időt vesz igénybe az átállás?

Általában 4-14 napra van szüksége a szervezetnek, hogy megszokja a változást, de ez egyénenként eltérő. Németországi statisztikák szerint az emberek 8,5-12 százaléka fordul orvoshoz óraátállítás miatti problémákkal, első sorban a nyári időszámításra való átálláskor.

fáradtság miatt a balesetek elkerülése végett különösen óvatosnak kell lenni a forgalomban résztvevőknek és a játszótéren is. Több gazdálkodó megfigyelte, hogy az állataikra is hatással van az óra átállítása, nekik sem könnyű igazodni a napirend változásaihoz.

Mit tehetünk, hogy könnyebben menjen az átállás?

Altatók helyett először próbáljunk meg kíméletesebb megoldást keresni, igyunk például gyógyteát, keressünk gyógynövény tartalmú táplálék-kiegészítőket vagy vegyünk egy meleg lábfürdőt.

Este ne együnk sokat, lefekvés előtt 4-5 órával kerüljük a kávét, a teát és más élénkítő hatású italokat. Ne nézzünk thrillert vagy egyéb felzaklató műsort. Esténként lehetőleg a vitákat is kerüljük. Ezek ugyanis lehetetlenné teszik a nyugodt, pihentető alvást.

Az óraátállítást követő 10 napban legyünk különösen óvatosak és körültekintőek a közlekedésben, és a balesetveszélyes elfoglaltságokat is lehetőleg kerüljük, főleg, ha tudjuk magunkról, hogy ezek a napok különösen megviselik szervezetünket. Az óraátállítás miatt fellépő kellemetlen tünetek kezelésére a gyógyszerek mellett számos természetes módszer áll rendelkezésünkre. Pozitívan hathat például egy meleg fürdő vagy lábfürdő, egy csésze citromfűtea, esetleg egy szakember által összeállított nyugtató teakeverék is. Ha fáradtak vagyunk, tartsunk többször pihenőt, különösen vezetés közben. Nagyon jó feszültség-levezetés lehet az esti séta is, amely segít alvás előtt kiszellőztetni a fejünket. Legyünk türelmesek, az átállás ugyanis két hétig is éreztetheti hatását, ám a fenti módszerekkel gördülékenyebbé tehetjük ezt az időszakot.

Forrás: www.medizinfo.de 

HA TETSZETT A CIKK, KÉRLEK OSZD MEG MÁSOKKAL IS!