Összefüggés van az oltóanyag és a vérrögképződés között!

Az Európai Gyógyszerügynökség (European Medicines Agency) legfőbb tisztviselője egy kedden közzétett interjúban elmondta, hogy

összefüggés van az AstraZeneca brit-svéd gyógyszercég, valamint az Oxfordi Egyetem által a koronavírus ellen kifejlesztett vakcina és a vérrögképződéses esetek között.

„Véleményem szerint most már elmondhatjuk, egyértelmű, hogy van kapcsolat az oltással, de még mindig nem tudjuk mi okozza ezt a reakciót” - mondta Marco Cavaleri, az EMA oltásvezetője az olasz Il Messaggero újságnak. Azt mondta, hogy „ismerjük ezt az összefüggést, de ránk vár még a feladat megérteni, hogyan történik mindez”.

Egy ideje már folyamatosan arról szólnak a kérdések, hogy mennyivel gyakoribbak a Covid-19 elleni AstraZeneca-féle oltások során előforduló, súlyos vérrögképződések, és ez mennyire ásta alá a bizalmat az elhíresült vakcina iránt.

Közben itthon is kiderült, hogy

hazaküldték a budapesti Kútvölgyi Kórházból azokat, akiket keddre hívtak be oltásra AstraZeneca vakcinával.

Az újbudai Szent Kristóf Szakrendelőben működő oltóközpontban viszont zavartalanul folyik az AstraZeneca-val való oltás. Közben az operatív törzs a következő közleményt adta ki: „A Kútvölgyi szakrendelőben kedden páran tévedésből megjelentek az egy hónapja tartott AstraZenecás oltás résztvevői közül a második oltásra. Tájékoztatták őket, hogy a vakcina második oltása már nem 4 hét, hanem 12 hetes különbséggel történik, és a második oltásról SMS-behívót fognak kapni az érintettek”. Milyen érdekes, hogy úgy tűnik, teljes a fejetlenség!

Dánia és Norvégia a múlt héten vérzésekről, vérrögökről és kóros vérlemezkeszámokról számolt be több olyan embernél, akik az AstraZeneca oltást kapták, és mindkét egészségügyi hatóság „nagyon szokatlannak” minősítette a tüneteket.

Miután több ország - beleértve Svédországot, Lettországot és Olaszországot is - felfüggesztette az oltóanyag használatát, az EMA kijelentette, hogy elvileg az előnyök meghaladják a kockázatokat, és az AstraZeneca vakcináknak továbbra is használatban kell maradniuk.

De azt is állította, hogy lehetséges ok-okozati kapcsolat a vérrögök és az oltóanyag között, így várhatóan ezen a héten újabb vizsgálati eredményeket nyújtanak majd be.

Olaszországban az oltás után nyolc haláleset és négy súlyos mellékhatás fordult elő.

Mindezek ellenére a WHO vezető szakembere, Soumya Swaminathan hétfőn azt mondta, hogy „egyelőre azt javasolja, hogy az országok folytassák az oltást az AstraZeneca vakcinájával”.

Mostanra Franciaország, Németország, Spanyolország, Hollandia és Kanada is - felfüggesztette az oltásokat az 55 évnél idősebb emberek esetében. „Próbálunk pontos képet kapni a történésekről, részletesen meghatározni ezt a szindrómát az oltás miatt” - mondta Cavaleri, és hozzátette: „Az oltottak között feltűnően több az agyi trombózis esete … a fiatalok körében, mint amire számíthatnánk.”

HA TETSZETT A CIKK, KÉRLEK OSZD MEG MÁSOKKAL IS!