Mégsem lesz kijárási tilalom a hétvégén Belgrádban!

Szerbiában elege lett az embereknek az eszetlen járványügyi intézkedésekből, a belengetett kötelező oltásból és a többi értelmetlen korlátozásból, melyeket azért terveztek bevezetni, mert találtak a közel 7 millió lakosú országban újabb 300 koronavírus pozitív esetet, ami mint tudjuk nem feltétlenül betegeket jelent.

Súlyos összecsapások voltak július 8-ra virradó éjjel Belgrádban a tüntetők és a biztonsági erők között. A parlament elé felvonulók Aleksandar Vučić államfő által július 7-én a járvány miatt bejelentett fokozott korlátozásokat elrendelő intézkedéscsomag ellen tiltakoztak. A rendelkezések szerint a koronavírus-járványra való tekintettel kijárási tilalom lépett volna életbe péntek estétől hétfő reggelig, nem csak Belgrádban, hanem az egész ország területén.

A spontán tiltakozó tömeg lezárta a parlament előtti utakat. Füttyszó és olykor skandálás hallatszott. Több Youtube- és Facebook-csatorna élőben közvetítette az eseményeket. A megszólaltatott polgárok többnyire az államvezetés következetlen járványügyi lépéseit, a kötelező vakcinációt és a kijárási tilalom elrendelését kifogásolják.

Az események este nyolc óra körül kezdődtek, amikor egyre több tüntető érkezett Belgrád belvárosába. A tömeg néhány ezresre duzzadt. A járvány kapcsán bejelentett újabb korlátozások miatt több helyszínen is tiltakoztak. Így a parlament előtt, a Pionir parkban, a Sándor király sugárúton és a Nikola Pašić téren is. A tiltakozók egy csoportja a parlament előtt kövekkel és fáklyákkal is dobálta a rendőröket meg az erősítésként küldött csendőröket, és betört az épületbe.

A biztonsági alakulatok fél kettő körül nagy erőkkel avatkoztak be, legalább tíz járművel és nagy létszámú egységekkel. Kiszorították a tüntetőket a törvényhozás épületéből. Ez utóbbiak viszont nem adták fel, többször újra megpróbálkoztak behatolni oda.

A Sándor király sugárúton, a Szent Márk templomnál a tüntetők felgyújtottak három rendőrautót. Órákon át sokszor összecsaptak a biztonsági erőkkel. Ez utóbbiak könnyfakasztó gránátokat alkalmaztak, többször sikertelenül, majd végül sikerült meghátrálásra kényszeríteniük a legkitartóbb csoportokat. Lovasrendőrök is megjelentek. A zűrzavar hajnali két órakor ért véget.

A tüntetők és a rendőrök közül is többen megsérültek

A mentőszolgálat megerősítette, hogy a képviselőház előtti összecsapásokban többen megsérültek, ám nem tudták megmondani, hogy hányan. Vladimir Rebić rendőrigazgató viszont arról számolt be, hogy legalább 43 rendőr és 17 tüntető sérült meg.

Az N1 Televízió tudósítása szerint többen megsérültek, egyebek közt Sergej Trifunović, a Szabad Polgárok Mozgalmának vezetője és Boško Obradović a Dveri elnöke.

Újvidéken és Nisben a tömeg megrohamozta az Aleksandar Vučić szerb elnök által vezetett Szerb Haladó Párt irodáját. 

A VMDK elítéli a rendőrségi fellépést

A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége is elítéli a rendőrség fellépését a belgrádi tüntetések kapcsán, írta Csonka Áron pártelnök Facebook-bejegyzésében. Csonka és pártja követeli a rendőrség igazgatójának azonnali leváltását az aránytalan erőszak alkalmazása miatt. Felszólították az államfőt, hogy azonnal fejezze be a polgárok félretájékoztatását, az ártatlanul letartóztatott polgárokat pedig engedjék szabadon.

A heves tüntetésre reagálva a szerb elnök szerdán már arról beszélt, hogy nem lesz kijárási tilalom, ugyanis kijárási tilalmat csak szükségállapot idején vezethetik be.

HA TETSZETT A CIKK, KÉRLEK OSZD MEG MÁSOKKAL IS!