Az AstraZeneca vezető kutatója is kételkedik az előnyökben.

Mivel május végén az EU Bizottsága hivatalosan is jóváhagyta 12 éves kortól a gyermekek beoltását Biontech/Pfizer vakcinával, az évnyitót megelőző két napon, augusztus 30-án és 31-én a kormány oltáskampányt indít az iskolákban.
Pedig már régóta egyértelműen bizonyított tény, ha a gyerekek megfertőződnek koronavírussal, a betegség általában enyhe lefolyású. Ennek ellenére mégis be kellene oltani őket?

Sarah Gilbert az Oxford Egyetem professzora, az AstraZeneca oltásfejlesztő szakembere szkeptikus a gyermekek beoltásával kapcsolatban

Az AstraZeneca vakcina fejlesztési részlegének vezetője, Sarah Gilbert megkérdőjelezte a koronavírus elleni vakcina előnyeit a gyermekek számára. Annak ellenére, hogy a delta változat nagyon fertőző, és az emberek megbetegedhetnek, a súlyos esetek és halálesetek rendkívül ritkák.

„Ha a fertőzés átvitele nem akadályozható meg az oltásokkal, és a gyermekek nem betegednek meg súlyosan, akkor felmerül a kérdés:

Van-e értelme őket beoltani?'

A hivatalos adatok azt mutatják, hogy a Delta variáns nem növeli a kórházi rátát Angliában sem. Jelenleg ott a kórházi ellátások esetszáma 1.9 százezer lakosra, ami meglehetősen alacsony. A pozitív tesztek jó részét pedig a fiatalok „produkálják”, akikben a fertőzés tünetmentesen, vagy enyhén zajlik le. A legújab német kutatás is megállapította, hogy a fertőzés tünetmentes lezajlását követően robusztus ellenanyag képződéssel járó humorális immunválasz jellemző a gyermekek SARS-CoV-2 fertőzésére. A gyakran tünetmentes fertőzés ellenére a gyermekek specifikus antitestszintje magasabb volt, és antitestjeik is tovább maradtak fenn, mint a felnőtteknél. Megjegyzendő, hogy a tünetes és tünetmentes fertőzések hasonló ellenanyag választ váltottak ki minden korcsoportban.

Sarah Gilbert 1994 óta végez kutatásokat az Oxfordi Egyetemen, és ő vezette az AstraZeneca vakcina mögött álló fejlesztőcsapatot.

Forrás: ntv.de, ino/dpa

HA TETSZETT A CIKK, KÉRLEK OSZD MEG MÁSOKKAL IS!