A drasztikus korlátozó intézkedések eredménytelennek bizonyultak a COVID‐19 terjedésével szemben.

A COVID‐19 terjedésének megfékezésére a legszigorúbb, nem orvosi, egészségügyi beavatkozásokat a karantén, a kijárási korlátozások valamint az üzletbezárások jelentik. Tekintettel ezek globális társadalmi és gazdasági következményeire, fontos felmérni azok valós befolyását a járvány alakulására.

10 ország - Anglia, Franciaország, Németország, Irán, Olaszország, Hollandia, Spanyolország, Dél-Korea, Svédország és az Egyesült Államok -

különböző régióiban vizsgálták az intézkedések hatására történő COVID-19 esetszám változást.

Ezek közül kettőben, Svédországban és Dél-Koreában nem történtek ilyen korlátozások, tehát sem kötelező otthoni tartózkodás, sem széleskörű üzletbezárás nem szerepelt a védekezési stratégiában.

A szakemberek nem találtak kedvező hatást az esetszámok tekintetében egyik országban sem. Spanyolországban a lezárásoknak nem volt szignifikáns hatása, ráadásul Franciaországban a korlátozások eredményeképpen a fertőzöttek száma 7%-kal magasabb volt a svédországihoz képest, és 13%-kal megelőzte Dél-Koreát is.

Dr. John Ioannidis - a világ egyik legelismertebb epidemiológusa - által vezetett vizsgálat kimutatta, hogy a világszintű gazdasági válságot generáló

járványügyi korlátozásoknak szinte semmilyen hasznos vagy kimutatható hatása nem volt

a koronavírus terjedésének mérséklésére. Ezeket az állapotokat jóval kisebb, a társadalom egészét és a gazdaságot sokkal kevésbé érintő intézkedésekkel is el lehetett volna érni.

HA TETSZETT A CIKK, KÉRLEK OSZD MEG MÁSOKKAL IS!