Az országos akcióban többek közt kaposvári, győri, debreceni, székesfehérvári konditerem is érintett volt.

Hamis és illegális gyógyszereket kerestek a rendőrök kedd délelőtt egy összehangolt akcióban, az ország több pontján lévő Cutler Gym edzőtermekben.

Az ügyben megkerestük az ORFK Kommunikációs Szolgálatát is, akiktől az alábbi választ kaptuk:

Megkeresésével kapcsolatban tájékoztatjuk, hogy a rendőrség 2017. szeptember 12-én hamis és illegális gyógyszerek forgalmazása miatt az ország több pontján összehangolt akciót hajtott végre.

Miért van szükség ilyen akciókra?

Sajnos napjainkra Magyarországon a tiltott teljesítményfokozó szerek és módszerek kérdése kilépett a hivatásos sport világából és társadalmi méretű problémává szélesedett. Az akár tizennyolc évesnél is fiatalabb, amatőr sportolók, de főleg a testépítők körében nagymértékben elterjedt az egészségre rendkívül káros anabolikus szteroidokat és hormonokat tartalmazó gyógyszerek fogyasztása. A testépítő termek többségében ezek a szerek beszerezhetőek. Egyértelműen kijelenthető, hogy a teljesítményfokozó szerek komoly felvevőpiacára tekintettel mára bűnszervezetek fő bevételi forrása a teljesítményfokozó szerek csempészete, illegális importja. A teljesítményfokozó gyógyszereket erre szakosodott személyek és szervezetek a környező országokból – elsősorban Romániából, Ukrajnából, Bulgáriából, Szerbiából és a Távol-Keletről – szállítják Magyarországra. Sajnálatos jelenség, hogy az amatőr sportban az egészségre fokozottan káros, a kábítószerekhez hasonló fizikai és pszichikai függőséget kiváltani képes teljesítményfokozó szereket egyre fiatalabb korban kezdik használni, kijelenthető továbbá az is, hogy e szerek elterjedésének és tömeges használatának közegészségi kockázata semmivel sem kisebb, mint a kábítószerek fogyasztásának.

Mik a büntetési tételek?

A Büntető Törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvény hatályba lépésével 2013. július 1-től bűntettet követ el és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, aki sportteljesítmény fokozása céljából tiltott teljesítményfokozó szert előállít, kínál, átad, forgalomba hoz, orvosi vényen vagy állatorvosi vényen rendel.

A büntetés egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekményt üzletszerűen vagy bűnszövetségben követik el.

A büntetés két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény folytán tizennyolcadik életévét be nem töltött személy jut tiltott teljesítményfokozó szerhez, a tizennyolcadik életévét betöltött személy a bűncselekményt tizennyolcadik életévét be nem töltött személy felhasználásával követi el.

Aki a teljesítményfokozó szerrel visszaélés bűntettre irányuló előkészületet követ el, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Az a tizennyolcadik életévét betöltött személy, aki tizennyolcadik életévét be nem töltött személyt tiltott teljesítményfokozó szer használatára rábír, vagy ilyen személynek a tiltott teljesítményfokozó szer használatához segítséget nyújt, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A dopping mára a sportkultúra negatív jelenségévé vált, amellyel szemben az egész társadalom összefogása szükséges, nemzeti és nemzetközi szinten egyaránt. Az amatőr sportban megjelenő tömeges doppingfogyasztás indokolttá teszi azt, hogy a jogalkotó büntetőjogi eszközökkel üldözze az egészségre leginkább veszélyes teljesítményfokozó szerek és módszerek illegális előállítását, forgalmazási, kereskedelmi célú megszerzését vagy tartását, átadását, forgalomba hozatalát, továbbá kereskedelmét.

Forrás: kapos.hu

HA TETSZETT A CIKK, KÉRLEK OSZD MEG MÁSOKKAL IS!