A légutak mellett a húgyutakban alakul ki leggyakrabban baktériumok okozta fertőzés!

húgyutak – a húgycső legalsó szakaszának kivételével – normális esetben baktériumoktól mentesek, vagyis sterilek, csakúgy, mint a vizelet. A kívülről a húgycsőbe jutott kórokozókat kielégítő mennyiségű folyadékbevitel esetén a vizelettel egyszerűen kimossa a szervezetünk, vagy a saját védelmi rendszerünk ártalmatlanná teszi azokat. Az immunrendszer gyengesége, vagy elégtelen folyadékfogyasztás esetén a kórokozók képesek a hólyagba is feljutni és ott elszaporodva gyulladást, azaz hólyaghurutot (cisztitiszt) előidézni.

A hólyagpanaszok többségét baktériumok okozzák, de a vizeletből való baktériumtenyésztés nem mindig vezet eredményre: a húgyúti fertőzés tipikus tüneteit mutató nők 40%-ánál ugyanis nem mutatható ki számottevő mennyiségű baktérium a vizeletben. Ha viszont találnak kórokozó baktériumot a vizeletben, tíz esetből kilencben az Escherichia coli a bűnös.

Amennyiben visszatérő hólyaghuruttal küzdünk, érdemes végiggondolnunk, hogy megteszünk-e mindent a személyes higiéniánk kialakításáért és megőrzéséért.

Egyes betegségek, mint például cukorbetegség, immunrendszeri gyengeség vagy húgyúti rendellenességek hajlamosíthatnak a hólyaghurut gyakori ismétlődésére. Ilyen esetekben még nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk a megelőzésre.

A legsúlyosabb problémát a havonta jelentkező hólyaghurut okozza, melynek hátterében gyakran genetikai hajlam, vagy a hólyag rendellenes elváltozása is húzódhat. A diagnózis tisztázását és az alapbetegség kezelését bízzuk szakorvosra!

Nőknél miért gyakoribb a húgyúti fertőzés?

A nőknél a húgycső mindössze 2,5-4 centiméter, így a női húgyhólyagba sokkal könnyebben tudnak kívülről feljutni a kórokozók, emellett a végbélnyílás és a hüvelybemenet közvetlen közelsége is felelős azért, a nőknél sokkal könnyebben alakulnak ki a húgyutak és a hólyag fertőzéses megbetegedései.

Hogyan kerülhetem el a hólyaghurutot?

  • Lehetőség szerint sose „tartogassuk” a vizeletet, mert a pangó vizelet viszont igazi melegágya a baktériumok gyors szaporodásának, és máris megvan a baj, azaz a hólyaghurut.
  • Meleg kamillás lábfürdő csodát tehet, hiszen segít a húgyúti szervek kihűlésének megakadályozásában.
  • A húgyutak akut, fájdalmas gyulladásai esetén a zsurlófüves, kamillás ülőfürdő fokozhatja a gyógyteák hatását.
  • Hideg padlón ne mászkáljunk mezítláb még nyáron sem!
  • Fontos a bő folyadékbevitel, (napi minimum 2,5-3 liter) ezzel „kimossuk” a hólyagba jutott baktériumokat
  • Öltözzünk rétegesen, viseljünk mindig természetesen szellőző, pamutból készült fehérneműt.
  • Strandszezonban se ücsörögjünk vizes fürdőruhában.

Hatékony gyógynövények

Valamennyi gyógynövény közül a medveszőlőlevél bizonyult a leghatékonyabbnak a hólyaghurut kezelésére. Különösen az E. coli baktérium ellen hatásos, emellett gyulladáscsökkentő és vizelethajtó is. Vigyázzunk az adagolására: szárított levélből vagy teából 1-2 teáskanál (1,5-4,0 g) elegendő, mert ennek a 4-5-szöröse kellemetlen mellékhatásokat, általában émelygést okozhat.

Az egyik hasznos vese- és hólyagtea a következő alkotórészekből áll: nyírfalevél (24 g), medveszőlőlevél (20 g), gyermekláncfű gyökérrel együtt (15 g), csipkebogyó magostól (14 g), aranyvessző (14 g), veteménybab hüvely (10 g), hibiszkuszvirág (3 g). Hólyag- és vesekő elleni tea: iglicegyökér (25 g), csalán (25 g), aranyvessző (25 g), gyermekláncfű gyökerestől (25 g). (Dr. Theiss)

Felfázásra, hólyaghurutra a következő keverék is ajánlott: körömvirág (20%), kukoricabajusz (20%), kígyószisz (10%), nyírfalevél (20%), cickafarok (20%), csipkebogyó (10%). (Lukácsné)

Felfázás esetén az egyik legjobb természetes gyógymódnak a tőzegáfonya bizonyul. Mind nyersen, mind kapszula, illetve folyadék formájában segít megelőzni és enyhíteni a tüneteket.

A régiek a heveny húgyúti fertőzést (gyakori, kevés, csípős vizeletürítés) egy órán belül elfogyasztott legalább 4 liter gyógyteával hatásosan kezelték (lökésterápia). Természetesen ezt a módszert szívbetegek ne alkalmazzák.

Kényelmesebbek számára  az évszázadok óta bevált gyógynövény, a medveszőlő levelének kivonatát tartalmazó Urzinol tabletta (felnőtteknek 3 x 2 tabletta naponta) is hasznos segítség lehet az enyhe húgyúti fertőzések kezdeti tüneteinek kezelésében.

HA TETSZETT A CIKK, KÉRLEK OSZD MEG MÁSOKKAL IS!