Ne hanyagold el ezt a tünetet, mert komoly gondra figyelmeztethet!

A kéz és a láb zsibbadásának nagyon sok oka lehet. Gyakran ez csak időleges véráramlási probléma, mert a végtagok erei és az idegvégződések összenyomódnak. El kell kezdeni mozogni, vagy megváltoztatni a testhelyzetet és az érzéketlenség eltűnik. Ám ha nem szűnik a zsibbadás, és gyakran előjön ez a kellemetlen tünet, szervi okokra is gondolhatunk. Érdemes utána járni, mert komoly betegségek tünete is lehet. Ajánlott orvoshoz fordulni, aki megvizsgálja a tünetek kiváltó okait.

Nyaki osteochondrosis. Bármilyen elváltozás nyaktájékon idegbecsípődést válthat ki, ami oka lehet a kéz zsibbadásának és ugyan úgy fejfájást, vagy egyensúlyi zavarokat is okozhat. Figyelj a testtartásodra, és végezz speciális gyógytornát!

Sclerosis multiplex. A szklerózis komoly idegrendszeri betegség. Az agyi- gerincvelői idegrostok védőburkolata gyulladás miatt sérül, ezáltal megszakad az idegpályák közötti összeköttetés.  Érzékenység csökken, a kezekben zsibbadás érzékelhető. Ha a kéz zsibbadásának az okát nem tudjuk, akkor érdemes neurologushoz fordulni.

Csuklóalagút szindróma gyakran azoknál az embereknél figyelhető meg, akik monoton kézimunkát végeznek (programozók, varrónők, muzsikusok). Az ujjak folyamatos mozgása miatt a szűk csatornában lévő inak megduzzadnak. A csatornában lévő inak összenyomódnak, az ember zsibbadást és kellemetlen szúrást érez a kézfején (főleg reggelente). Feltétlenül forduljon neurologushoz, mert előrehaladott betegség estén, az ujj izmai elsorvadhatnak.

A végtagi érszűkület szintén zsibbadáshoz vezet. A vérrög lelassítja a véráramlást, ezért vérellátási zavarok keletkeznek a végtagokban. Vérrög ödémát és más komoly szövődményt okoz (üszkösödés, vérrög leszakadás), ezért ez a betegség kivizsgálást és megfelelő kezelést igényel.

A vérszegénységet és cukorbetegséget gyakran kísérik vérkeringési zavarok a végtagokban, és ennek következménye a zsibbadás.

Agyi vérkeringési zavarok (agyi infarktus) – a legveszélyesebb oka a kézzsibbadásnak. Ha a kézzsibbadást még végtagmozgási zavarok, tudatzavar, fejfájás, beszéd és látási zavarok is kísérik, azonnal mentőt kell hívni!

HA TETSZETT A CIKK, KÉRLEK OSZD MEG MÁSOKKAL IS!