Az alufólia az egyik leggyakrabban használt konyhai kellék. A sütésen kívül használjuk csomagoláshoz, de sokan vele csillapítják a fájdalmat is. Egy friss tanulmány azonban egészen új megvilágításba helyezi az alufóliát.
Az alumínium egy neurotoxikus nehézfém, ami káros hatással van az agyi funkciókra és összefüggésbe hozható az Alzheimer-kórral is. A szakértők figyelmeztetnek, hogy ez a fém mentális hanyatlást, a koordináció elvesztését, a testünk feletti kontroll elvesztését, a memória és az egyensúly romlását okozhatja.
A fent említett tanulmány azt is megállapította, hogy az alufóliával való sütés-főzés esetleg hatással lehet a csontok állapotára is, mégpedig azáltal, hogy a fémrészecskék felszívódnak a csontokban és átveszik a kálcium helyét.
A kutatók szerint az alufólia használata tüdőfibrózishoz és más légzőszervi problémákhoz is kapcsolódhat az alumínium részecskék belégzése miatt. Ha grillezéshez használjuk az alufóliát, ugyanilyen hatások következnek be.
Bár azt régóta tudjuk, hogy az alumínium konzervek károsak az egészségre, az alufólia kapcsán sosem merült fel ez a gyanú.
Amire a legtöbben nem figyelnek, hogy az alufólia magas hőmérsékleten fémrészecskéket bocsát ki, melyek beszívódnak az ételbe. Még ha a részecskék nem is válnak ki, az alumínium kémiai kimosódása is előfordulhat néhány fűszer vagy pl. citrom hatására.
Az alumíniummal való főzés tanulmányozása során arra jöttek rá, hogy az így készült étel akár 400 mg alumíniumot is tartalmazhat. Minél magasabb a hőmérséklet, annál nagyobb a kimosódás mértéke. A kutatás szerint tehát az alufólia egyáltalán nem alkalmas sütésre, főzésre és nem használhatjuk együtt zöldségekkel, fűszerekkel, citrusfélékkel sem. Forrás