A tojás az emberiség létének hajnalától az egyik legjelentősebb táplálékforrás. Most bemutatjuk néhány jótékony hatását.

Azon túl, hogy fogyasztásával könnyedén növelheted a napi fehérje adagodat, az egészségedre is jó hatással van: tele van aminosavakkal, antioxidánsokkal és vassal.

Érdemes figyelni arra, hogy vásárlásnál lehetőleg biotojást vegyünk. Ezek remélhetőleg mentesek az antibiotikumoktól, hormonoktól és egyéb mesterséges adalékoktól. A színekben kedvünkre válogathatunk, az a csirke fajtájától függ, és a dietetikus szakértők szerint nincs különbség a tápértékükben.

1.VÉDELEM A VÍRUSOK ÉS A KÁROS SZABADGYÖKÖK ELLEN

Amennyiben nem szeretnél orosz rulettezni fertőzésekkel, vírusokkal és más betegségekkel, naponta egyél meg egy tojást. Egy nagyobb darab ugyanis majdnem a negyedét (22%-át) fedezi az előírt napi szelén szükségletünknek. Egészségügyi felmérések alapján az influenzajárvány Európa azon országaiban különösen nagy mértékű, ahol alacsony szelén szint jellemző. A gyerekek és a kamaszok számára különösen fontos a fogyasztása: ha nem jut elég szelén a szervezetükbe, akár Keshan-kór is kialakulhat, mely fatális szívizom-degenerációval jár. Az utóbbi évek kutatásai rávilágítottak arra is, hogy a szelén antioxidáns-, antithrombotikus-, illetve lipid peroxidációt gátló hatásának szerepe lehet korunk szív- és érrendszeri betegségeinek megelőzésében.

2.JAVULHAT A KOLESZTERINSZINTED

Három dolgot mindenki tud a koleszterinről: a magas koleszterinszint rossz, van jó és rossz koleszterin, illetve, hogy a tojásban rengeteg koleszterin található. Az orvosok általában a „jó” koleszterin (HDL) és a „rossz” koleszterin (LDL) aránya miatt aggódnak. Bár a tojás koleszterinben valóban gazdag (186 mg, ebből 184 mg a sárgájában), ugyanakkor telített zsírsavakban viszonylag szegény. Valószínűleg éppen a telített zsírsavak alacsony szintjének köszönhető, hogy a tojás - kiegyensúlyozott étrend részeként - mégsem növeli a szívbetegségek kockázatát.A tojás  segít egyensúlyban tartani a HDL és LDL arányt. Hogyan? Úgy tűnik, hogy a tojás megemeli a jó (HDL) változat mennyiségét, miközben növeli a rossz (LDL) koleszterin felhasználását, valamint emulgeálja azt, megnehezítve ezzel lerakódását az érfalakra.

  1. FELTÖLT ENERGIÁVAL, SZEBBÉ VARÁZSOLJA BŐRÖD, HAJAD

Már egy tojás tartalmazza a napi B-2-vitamin (más néven riboflavin) szükségletünk 15%-át. Ez csak egy a B-vitaminok közül, melyek mind segítenek abban, hogy a bevitt táplálékból valódi üzemanyag váljon, ami biztosítja a mozgáshoz szükséges energiát. Nem véletlenül tartozik a tojás a legjobb alakformáló ételek közé. A B vitamincsalád többi tagja hozzásegít az egészséges bőrhöz, hajhoz, szemhez és májhoz is (a B2-vitamin mellett a tojás B-5, B-12 és B-1 vitaminban is gazdag), és segítenek az idegrendszer megfelelő működésében is.

  1. JOBBAN MŰLÖDIK AZ AGYUNK, JAVUL A MEMÓRIÁNK

A tojás nagyon fontos az agy számára is, mindezt a kolin nevű alapvető tápanyagnak köszönheti. A vizsgálatok kimutatták, hogy a kolin hiánya a szervezetben összekapcsolható bizonyos neurológiai betegségekkel és kognitív zavarokkal, mivel segít bizonyos kognitív funkciókat, átjut a vér-agy gáton és acetil-kolinként javíthatja a memóriát. Ezen túl a kolin, lipotróp anyag lévén megakadályozza a zsírok lerakódását a májban és az epehólyagban, védi a májat. Fokozza a zsírok felhasználást a szervezetben, így diéta mellett segíti a zsírégetést.

  1. NÉLKÜLÖZHETETLEN AMINOSAVAKKAL TÖLTŐDSZ FEL

Az emberi test 11 alapfontosságú aminosavat termel, holott 20-ra van szüksége az élet fenntartásához. Hogy miből szerezhető be a maradék 9? Így van, a tojásból. Az aminosavak hiánya ugyanis izomsorvadáshoz, legyengült immunrendszerhez, fáradtsághoz és gyengeséghez vezethet, ezen kívül a bőr és a haj szerkezetét is megváltoztathatja.

  1. KIVÁLÓ MARAD A LÁTÁSOD 

Két olyan antioxidáns is található a tojássárgájában – a lutein és a zeaxantin – melyek kedvező hatással vannak a szemre. Az antioxidánsok jelentősen csökkentik a makula degeneráció és a szürkehályog kialakulásának esélyét, ezek pedig az időskori látáscsökkenés és vakság legfőbb okai. Egy tanulmányban a kísérleti alanyok naponta 1,3 tojást ettek négy és fél héten keresztül, ez pedig 114-142%-kal növelte a zeaxantin, és 28-50%-kal pedig a lutein szintjét a vérükben!

  1. FELTÖLT D-VITAMINNAL 

A tojás a nagyon kevés természetes D-vitamin forrásunk egyike, ami fontos az egészség, valamint a fogak és a csontok erősségének megőrzéséhez. Magyarországon a téli időszak végére a lakosság 90 százaléka D-vitamin-hiányossá válik. Ez a többi mérsékelt övi országban is megfigyelhető jelenség, amely legtöbbször a késő ősztől kora tavaszig jellemző napfényhiányra vezethető vissza. Az eddigi kutatások eredményei mára igazolták, hogy a D-vitamin hiánya a csontritkulás mellett számos egyéb betegség, köztük a daganatos kórképek, az idegrendszeri bántalmak, a cukorbetegség, az asztma és a szív-érrendszeri betegségek kialakulásában is szerepet játszik, illetve az immunrendszer működésére is negatív hatást gyakorol.

  1. FOGYSZ

A tojás annyira kiváló forrása a minőségi fehérjéknek, hogy minden mást is, amiben fellelhető, hozzá mérnek (maximális 100 ponttal áll a lista élén.) Sok tanulmány vizsgálta a magas fehérjetartalmú ételek hatását az étvágyra: egyértelműen csökkentik és csillapítják. Ezzel kapcsolatban volt egy igen figyelemreméltó vizsgálat: 8 hétig az egyik fókuszcsoport csak tojást, a másik csak kenyeret reggelizett azonos kalóriamennyiségben. A tojásos csoport 65%-kal többet veszített a súlyából, 16%-kal több zsírt égetett el, és 34%-kal karcsúbb lett, mint a másik csoport!

A tyúktojás fehérje, szénhidrát, zsír és kalória tartalma 100 grammra számítva:

100 gramm

FEHÉRJE (g)

SZÉNHIDRÁT (g)

ZSÍR (g)

ENERGIA (Kcal)

EGÉSZ TOJÁS

13,5

0,6

12

169

TOJÁSFEHÉRJE

12,5

0,8

0,4

58

TOJÁSSÁRGÁJA

15

0,6

30,6

349

HA TETSZETT A CIKK, KÉRLEK OSZD MEG MÁSOKKAL IS!