10 kulcsfontosságú hiba a PCR-tesztekkel kapcsolatban.

Független szakértők kritikus hibákat találtak

A 2019-es új koronavírus (2019-nCoV) detektálása valós idejű RT-PCR teszttel” című publikáció a Christian Drosten és munkatársai által fejlesztett PCR teszt diagnosztikai folyamatát írja le, amely a szerzők állítása szerint alkalmas a SARS-CoV-2 koronavírus kimutatására.

Christian Drosten, a berlini Robert Koch Intézet és a német szövetségi és tartományi hatóságok járványügyi fő tanácsadója, az Európai Bizottság COVID-19 tanácsadó testületének tagja az ominózus tesztet - melyet a  Egészségügyi Világszervezet  (WHO) szinte azonnal elfogadott és rendszeresített – 2020 januárjában 10 napos rekord idő alatt fejlesztette ki.

A közzétett RT-qPCR protokoll – a független szakértői csoport vizsgálata szerint - számos technikai és tudományos hibával van tele, ezek többek között a hibás primer kialakítás, a nem megfelelő RT-qPCR protokoll, valamint a pontos tesztellenőrzés hiánya. Sem a bemutatott teszt, sem maga a publikáció nem felel meg az elfogadható tudományos követelményeknek állítja a vizsgálat.

A teszt egyik legkritikusabb problémája,

hogy a Drosten-féle fejlesztés nem határoz meg ciklus-küszöbértéket, így a tesztek valójában értékelhetetlenek. A vizsgálat bebizonyította, hogy 35 ciklusérték feletti pozitív eredmények kivétel nélkül hamisak, és biztos pozitivitásról csak 30 ciklusérték alatt lehet beszélni. Egy érdekesség, hogy a Magyarországon elérhető és nyilvánosan közzétett adatok szerint 40-45 a rendszeresített ciklusok száma.

A teszt így nem képes különbséget tenni egész vírus és a vírus töredék között, ezért nem használható ép, fertőzőképes vírusok diagnosztizálására. A szakértők véleménye alapján a teszt alkalmatlan speciális diagnosztikai eszközként a SARS-CoV-2 vírus azonosítására és a fertőzés igazolására.

Végre egy fontos pozitív előrelépés!

Floridában az Egészségügyi Minisztérium kötelezővé tette a tesztet végző laborok, intézmények számára, hogy az elvégzett PCR tesztek ciklusértékét riportálják a pozitív/negatív eredmény mellett.

HA TETSZETT A CIKK, KÉRLEK OSZD MEG MÁSOKKAL IS!