A több mint 2 milliárd felhasználó legalább 10%-a hamis...

Már jóval több mint 2 milliárdan használják a Facebookot, és 800 millió feletti a like-ok száma naponta. Ezért a Facebook biztonsági szakemberei újra beindították a gőzhengert, hogy leszámoljanak a hamis felhasználói fiókokkal. Több hónapnyi munka után most tízezrével törlik a felhasználókat.

Nemcsak az álhírek, a hamis profilok ellen is harcot hirdetett a Facebook, és úgy tűnik, a napokban egy komoly csatát nyertek ezen a fronton. A közösségi oldal bejelentése szerint sikerült felkutatniuk és törölniük a rajongói oldalakat az elmúlt hat hónapban lájkoló, majd spam-elő profilokat. Hogy hogyan ellenőrzik, hogy egy adott profil mögött valódi ember áll-e? Még a személyi igazolványát is elkérhetik.

De vajon mi értelme van egy hamis profilnak?

Ártalmatlan marketing

Biztosan a te ismerőseid között is vannak olyanok, akikről valójában nem is tudod pontosan, hogy honnan ismered őket, de érdekes dolgokat szoktak megosztani – például néhány olyan márkáról is, amit te is kedvelsz. Sok álprofil mögött valójában pont maguk a brandek állnak – szívesen reklámozzák magukat ők is a közösségi oldalon, trükkös módon is. Hiszen mennyivel meggyőzőbb, ha egy ismerősöd ajánl egy új terméket, nem? A marketingszakmában avatárnak hívják ezeket a hamis, cégek által készített profilokat, amelyek kifejezetten a cég szolgáltatásait ajánlják – bár igyekeznek természetesen nem nyilvánvalóvá tenni ezt.

Rosszindulatú ismerősök

Veszélyesebb, ha rólad, vagyis a profilodról készítenek másolatot. Ilyenkor akár még a nevedben is posztolhatnak, ráadásul képtelenségeket vagy arc nélküli meztelen képeket, amik rossz híred keltik. Ilyenkor mindig gondold át, volt-e a közelmúltban olyan eset, amikor megbántottál valakit, vagy nézeteltérésed volt. De sajnos van olyan is, akit semmilyen érdek, csak pusztán a rosszindulat hajt.

Adathalászat   

Gyanús lett, hogy valaki túl sokat kérdez, ráadásul olyan infókat, amik csak rád tartoznak? Igen, az adathalászat legegyszerűbb színtere az internet. A csalók egyszerűen lemásolják egy barátod profilját, valamilyen indokkal újra bejelölnek, és az ő nevében kérnek rá, hogy ugyan már tölts ki például egy tesztet. Természetesen magadról! Te mit sem sejtve válaszolgatsz a kérdésekre, a megszerzett adatokkal viszont könnyen visszaélhetnek.

Ismert személyekről gyártott kamuprofilok

Népszerű közösségi oldalakon ismert személyek valódi fiókjait megtalálni tipikusan nem nehéz feladat, ám számos esetben mókás kedvű felhasználók mások nevében kamu adatlapokat hoznak létre, hogy látszólag a nevükben felettébb humorosnak tartott állapotfrissítésekkel próbálják szórakoztatni vagy félrevezetni az eltévedt érdeklődőket.

A probléma kezelése céljából a Facebook is bevezette az ellenőrzött profilok intézményét, amely segítségével egyértelművé válhat a közszereplők profiljainak valódisága, az ellenőrzött adatlapokat egy pipát ábrázoló ikon emeli ki a többi közül.

Miről ismerhető fel a legkönnyebben?

Fotó alapján: Ha a profilkép túl jó pasit vagy nőt, esetleg elmosódott arcképet mutat, esélyes, hogy hamisítóval van dolgod. Vizsgáld meg a többi képét, az albumait. Ha zömében csak tájképeket tesz fel, vagy kizárólag róla vannak beállított fotók, jobb nem visszajelölni. Ha kép alapján szeretnél valakit azonosítani, csak másold be a gyanús profil URL kódját például a www.tineye.com képkeresőbe!

Profil alapján: Van, amikor a profilhamisítók nem fordítanak elég figyelmet a névjegy precíz kitöltésére. Hiányos az iskola, a munkahely, vagy csak a nem van megadva. Akkor is fogj gyanút, ha a felhasználó neve furcsa: Wodoo, Izomagy vagy Cica és társai.

Aktivitás alapján: A hálózaton való mozgásteret megfigyelve is fel lehet ismerni a hamis felhasználókat. Általában közösségi csoportokon keresztül próbálnak nyomulni a szolgáltatásaikkal, tuti ötleteikkel, és elég kíváncsiak.

Csoport segítségével: Ma már sok olyan nyílt csoport van a Facebookon, melyek a leleplezés céljából jöttek létre. Ide csak olyan profilokat posztolnak, amik valamiért gyanúsak.

HA TETSZETT A CIKK, KÉRLEK OSZD MEG MÁSOKKAL IS!