Sokszor nem gondolunk a legegyszerűbb dolgokra a fogyókúra alatt....

Gyakran a legegyszerűbb dolgokra sem gondolunk egy fogyókúra kapcsán, mert ezek annyira nyilvánvalónak tűnnek, hogy eszünkbe sem jut változtatni rajtuk. Pedig sok esetben egy kevésbé drasztikus kúra, és még néhány szokás megváltoztatása vagy módosítása nagyon sokat segíthet.

De nézzük meg mik ezek!

1. Még mindig ülő életmódot folytatsz
Ez az egyik legnehezebb kérdés, mert lehet, hogy mindennap lejársz az edzőterembe, de a munkád miatt egész nap a számítógép mellett ülsz, és ez bizony továbbra is csak ülő életmódnak számít.
Ezért használj lépésszámlálót!
Persze, erre is lehet megoldást kínálni, nem okvetlen az edzőtermi munka mennyiségét kell növelni. Többet kell állni és járkálni. Napi 10 ezer lépés egyszerű módszer a kalóriaégetéshez. Vegyél egy lépésszámláló és ellenőrizd, mennyit 'mentél' egy nap.

2. Nem ellenőrzöd rendesen a kitálalt adagokat
Sokszor az a gond, hogy nem nézzük meg, mekkora adagokat tálalunk, így az nagyobb lesz a szükségesnél. Kutatások szerint amíg a kisebb adagok kalóriatartalmát aggályosan ellenőrizzük, nagyobb adagokat meglehetős nagyvonalúsággal kezelünk… így aztán könnyű lesz 'túlenni' magunkat.
Megoldás: használj tápanyag-táblázatot!
Ezt a problémát is meg lehet oldani, egy könyv, kalóriákat tartalmazó füzet, vagy akár internetes oldal (nálunk a Tápanyagtáblázat – link) segítségével korrekt módon lehet ellenőrizni az ételeinkben lévő kalória-energia tartalmat. Néhány hétig érdemes ezt követni, és ennek segítségével adagolni az ételeket. A végtelenségig nyilván nem lehet – és nem is kell követni e módszert, mert csak neurotizál, de legalább nyerünk egy körülbelüli benyomást arról, mennyit is viszünk be egy nagyobb tál étellel (ahhoz képest, amennyit szeretnénk.) Általában 20%-kal kevesebb is megteszi, mint amit valóban elfogyasztunk.

3. Nem figyeled a saját szokásaidat
Legjobb szándékunk ellenére is, meglepően nehéz kontroll alatt tartani saját megrögzött szokásainkat. Azt hiheted, hogy nem eszel túl sok kenyeret, és 'tudományos' alapon főzöl otthon. Egy hosszú hétvége az otthonon kívül, azonban felboríthatja a rendet, hiszen ilyenkor hajlamosak vagyunk lelazítani, és változtatni a szokásainkon…
Megoldás: okostelefonos alkalmazások
Van olyan alkalmazás, amellyel ellenőrizhetők az életmódi szokások, egy lista alapján. Valószínű, hogy ez a 'nagyon amerikaias' szokás nálunk is teret nyer majd, csak idő kérdése.

4. Inzulinrezisztens vagyok…
Mintegy 8-10 kg tervezett fogyás sikertelensége esetén - még egészséges táplálkozás mellett is – felmerülhet az inzulinrezisztencia vagy a metabolikus szindróma problémája. Ha valaki inzulinrezisztens, a szervezete több energiát tárol zsírok formájában, mint amennyit eléget. Egészséges embernél ez nem jelent problémát, nem fog hízni.
Megoldás: változtass kissé az étrenden!
Szerencsés módon az inzulinrezisztencia alacsony szénhidráttartalmú étrenddel, és mozgással, fizikai aktivitással javítható. Nagyon erőteljesen korlátozott diéta, hosszú távon nem szükséges, de legalább 2-8 hétig érdemes a fenti étrendet tartani, az inzulinérzékenység helyreállítására.

5. Túl sokat dolgozol!
Tételezzünk fel, hogy minden hétköznap hajnali 5-kor kelünk, két órát töltünk az edzéssel, utána megyünk a munkahelyre, vagy pl. az egyetemre, egész nap talpon vagyunk. Az biztos, hogy a mozgás, a sport javítja az egészségi állapotunkat, de természetesen éhséget is generál. Ezért kell okosan kitalálni a fizikai terhelést, mert nagyobb éhségünk miatt – ismét csak többet fogunk enni…
Megoldás: kapcsolódj ki!
Az igen erőteljesre vett edzésprogram tehát visszájára fordulhat, és minden erőfeszítés ellenére nem fogunk fogyni, súlyt veszteni. Jó lehetőség ilyenkor, hogy váltsunk az erős edzésről inkább a sétára, könnyebb kocogásra, a már jelzett napi 10-15 ezer lépés alkalmasint jobb gyakorlat lehet, mint a feszített edzésprogram.

6. Nem rágsz eleget
Az okos étkezés egyik titka a lassúság, ezzel jobban élvezhető az étel – és jobban meg is rágjuk a falatokat. Persze a napi rohanás közben egyáltalán nem egyszerű kérdés, mire nem marad idő? Hát a normális tempójú evésre.
Megoldás: számold, mennyit rágsz!
Ha figyelünk erre, és tudatosan számolni kezdjük, mennyit is rágunk napjában, egy kicsit önkéntelenül is lassulni fog étkezésünk tempója. Próbáljuk meg, hogy minden falatot akkor nyelünk le, ha már hússzor megrágtuk. Ez kicsit iskolásnak tűnik, és kicsit soknak is, de az étkezés tempóját érdemes lassítani, nem szólva arról, hogy a jól megrágott étel könnyebben emészthető.

7. Nem alszol eleget
A legkönnyebb erre legyinteni, már megint milyen közhelyekkel operálnak… Persze a napi hajtás mellett egyikünk sem alszik eleget. Testünk napi (cirkadián) ritmusa komoly mértékben függ az étkezés – és az alvás - közbeni hormontermeléstől is. Egyszerű dolog, a szokások pontos időzítése segíthet ebben, minden nap ugyanannyit enni, aludni, és mindig ugyanakkor felkelni. Ennyi lenne az egész?
Megoldás: legyen fontos az alvás!
Tartsd fontosnak az alvást, az alvás időtartamát, a lefekvés idejét. Az alvási szokások helyreállítása sokat segíthet általában is az életmódunk rendezésében.

8. Túl szigorú diétát folytatsz!
Ha valamit teljességgel kizárunk az étrendből, nagyon erős csábítás lehet a későbbiekre nézve. Az esetek nagy részében súlyos túlevések forrása…
Megoldás: hagyd későbbre!
Kutatások szerint hatékonyabb módszer, ha nem tiltunk meg valamit teljességgel, hanem azt mondjuk, ne most edd meg, inkább később. Agyunkat is kicsit becsapjuk ugyan, de mégsem zárjuk ki, tehát nem okozunk vele múlhatatlan sóvárgást valami után.

9. Unalmas diéták
Nemcsak a pszichés, de a biológiai sóvárgás is igen erős lehet. Ha nagyon egyforma, és valóban unalmasnak tűnő étrendet fogyasztunk, a szervezet bizony megköveteli a magáét, és számos egyéb mikrotápanyagot is igényel majd.
Megoldás: fogyassz néha új ételeket!
Mindent ki kell próbálni. Többek között új ételeket, új recepteket, mondhatni a változatosság gyönyörködtet. Érdekes, hogy pont ezért csökkenhet az édesség és egyéb kevéssé egészséges ételek iránti vágy.

10. Mindig nézd meg a címkéket!
Az élelmiszerek rostokban, fehérjékbe, vitaminokban, omega-3-zsírsavakban, nyomelemekben gazdagok lehetnek, mindez igencsak trendinek tűnik. Azt azért érdemes tudnunk, hogy a gyorséttermi ételek ettől még nem válnak egészségessé!
Megoldás: figyeld az adalékanyagokat is!
Mondhatnánk, hogy nem szabad bedőlni a sok reklámnak, talán a legokosabb a valódi élelmiszerekre – és azok valódi összetételére figyelni, amikor vásárolunk. Forrás: egészségkalauz

HA TETSZETT A CIKK, KÉRLEK OSZD MEG MÁSOKKAL IS!