Mert épeszű szakember nincs körülötte, az szinte biztos!

A kiváló zenebohóc, Eötvös Gábor leghíresebb számát idézik miniszterelnökünk járványügyi megnyilvánulásai, mert nála mindig van egy másik, egy újabb ragyogó ötlet az oltások kapcsán. Ugyanis folyamatosan gondok vannak az oltásokkal, és itt most nem kifejezetten a mellékhatásokra, oltási károsodásokra gondolok csupán.
Mivel ezek a vakcinák jelenleg csak ideiglenes forgalombahozatali engedéllyel bírnak, így ez a folyamat, ami most zajlik, még mindig egy kísérlet, ahogy Dr. Szlávik János kiváló infektológusunk is elmondta:

A kísérlet most is folytatódik, és már régen kiderült, hogy jelentős számban vannak olyanok, akiknél nem alakul ki immunválasz a második vakcina beadása után sem, és ez nemcsak a kínai oltóanyagok kapcsán fordul elő.

Van olyan virológus, aki elvetemültségében emiatt még Romániai oltópontokra is elküldte az embereket a plusz oltásért, ahol a balekok jutalmul még vásárlási kupont is kaptak. Hamarosan már nem kell ennyit utazni, ugyanis szeretett miniszterelnökünk most is gondunkat viseli, ugyanis a kormány augusztus elsejétől lehetővé teszi a koronavírus elleni harmadik oltás felvételét, amihez bőséges mennyiségű vakcina áll rendelkezésre - tudtuk meg tőle július 16-án a Kossuth rádió szokásos pénteki Orbán-showjából.

Még az sem számít, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az előző nap „rendkívüli óvatosságra” intette tagállamait a koronavírus elleni védőoltások harmadik dózisának beadásával kapcsolatban:

A tudományos adatok jelenleg nem igazolják egy harmadik, megerősítő dózis beadásának szükségességét.

De hát országunk első embere mondott már sok mindent, így többek között azt is, hogy 

vagy beoltatjuk magunkat vagy elpusztulunk. 

Mi meg tudjuk, hogy az immunműködés ettől jóval összetettebb, bonyolultabb folyamat, és pusztán antitestek kimutatásával vagy ennek hiányával nem lehet semmi biztosat állítani.

Akkor tekintsünk át néhány információt, amiből jól látható, hogy Orbán Viktor ezen állítása sem állja meg a helyét! Ugyanis a kutatási eredmények szerint azok, akik kisebb-nagyobb tünetekkel vagy akár anélkül is

átvészelték a koronavírus fertőzést, tartósabban védettek lettek akár az új mutánsok ellen is, sőt a vírust sem adják tovább, ellentétben a beoltottakkal!

Azoknak az embereknek, akik tünet nélkül esnek át a fertőzésen, gyakran vannak reaktív T-sejtjeik, miközben nincs a szervezetükben kimutatható antitest.

A COVID-19 betegségen átesettekben széles - nemcsak tüskefehérje specifikus - és tartós immunitás alakul ki!

A kutatásban - ami alapján a szakemberek ezt állítják - 254 COVID-19 beteget vizsgáltak utánkövetéssel 8 hónapig, és tartós, széles alapú immunválaszokat találtak. A SARS-CoV-2 tüskefehérjéhez kötődő semlegesítő antitestek bomlása hosszú felezési idővel történik, azaz több mint 200 nap alatt feleződik a mennyiségük a vérben.

Ez arra utal, hogy a csontvelőben sok évvel a fertőzés után is hosszú életű plazmasejtek maradnak fenn. A SARS-CoV-2 fertőzés következtében nő más koronavírusok - így a SARS-CoV-1 és a közönséges béta-koronavírusok - elleni antitestek szintje is, ami a korábban már joggal feltételezett keresztimmunitás jele. 

Ezen túlmenően a tüskespecifikus IgG + memória B sejtek is kimutathatók, ami által az immunműködés a vírussal történő újrafertőződés esetén gyors antitestválaszra képes. A vírusspecifikus CD4 + és CD8 + T-sejtek polifunkciósak, és a becsült felezési idejük szintén nagyjából 200 nap.
Érdekes módon a CD4 + T-sejtek válaszai adják a széleskörű védettség alapját, mivel egyaránt megcéloznak több SARS-CoV-2 fehérjét, elsősorban a nukleoproteint. Tehát nemcsak egy tüskefehérje felismerésére alkalmasak, ahogy az mRNS és vektor vakcinák által termelt antitestek.

Ezek az eredmények együttesen azt jelentik, hogy a gyógyult COVID-19 betegeknél a széles és hatékony immunitás hosszú távon fennmaradhat.

HA TETSZETT A CIKK, KÉRLEK OSZD MEG MÁSOKKAL IS!