Itthon egymillió azok száma, akik a visszatérő fejfájás egyéb formáiban szenvednek...

Bár a fejfájás lehet súlyos betegség hírnöke is, az esetek többségében a részletes kivizsgálás nem mutat szervi eltérést. Íme néhány egyszerű ok, ami szóba jöhet:

Túlsúly

Egy kutatásban azt találták, hogy a túlsúlyos nőknek (30-as testtömeg index felett) 35%-kal nagyobb valószínűséggel fáj a feje, mint alacsonyabb testtömeg indexű társaiknak. A súlyos elhízás (40-es testtömeg index) 80%-ra emelte a valószínűséget.

Háromnapos lazítás

A hétvégi, vagy „pihenési” fejfájás akkor alakulhat ki, ha kilépsz a megszokott rutinból, mondja Dr. Alexander Mauskop a New York-i Fejfájáskutató Központ alapítója és igazgatója. Ilyenkor érdemes fokozatosan átállni, és az alvásidőt a lehető legközelebb tartani megszokotthoz – sokkal kipihentebb leszel így, mint ha délig aludnál.

Szobafestés

Nemcsak a fal színe miatti veszekedéstől fájdulhat meg a fejed, a hagyományos festékek szaga is okozhatja. Ma már sok cég készít szinte szagtalan, alacsony VOC-tartalmú festékeket (VOC – illékony szerves vegyületek).

Dehidratáltság

Nem kell nagyon szomjasnak lenned ahhoz, hogy dehidratált legyél. Az egyik fő jel a fejfájás, ami társulhat rosszkedvvel, alacsony energiaszinttel és a koncentrációképesség csökkenésével. Dr. John La Puma szerint ahelyett, hogy ilyenkor hirtelen ledöntenénk több pohár vizet, inkább folyamatosan fogyasszunk elegendő a folyadékot. Folyadék egyensúlyunkat gyümölcsök és zöldségek fogyasztásával is kiegészíthetjük, így hasznos ásványi anyagokat és vitamint is juttatunk a szervezetünkbe.

Étkezések kihagyása

Tudjuk, hogy elfoglalt vagy, de az éhségtől is megfájdulhat a fejed.

Túl sok koffein

Dr. Audrey Halpern, New York-i neurológus szerint egy kicsi talán elmulaszthatja, de a túl sok koffein inkább kiváltója a fejfájásnak. Ha emiatt fáj a fejed, akkor fokozatosan csökkentsd az adagot a tolerálható szintre.

Tétlenség

Egy svéd kutatás szerint, akik nem mozognak rendszeresen, gyakrabban küzdöttek fejfájással, mint aktívabb társaik. Napi 20-30 perc kardió edzés csökkenti a stresszt, javítja a keringést és boldogság-hormonokat szabadít fel. De ha régen mozogtunk, mindenképp tartsuk be a fokozatosság elvét, ne hajszoljuk bele magunkat gyors, extrém, fizikai megterhelésekbe.

Alváshiány

Egy kutatás azt találta, hogy azok, akik átlagosan napi 6 órát aludtak jóval súlyosabb és gyakoribb fejfájással küzdöttek, mint a többet alvók.

Ne tápláld a fejfájást

Mindenki másképpen reagál, de néhány étel köztudottan fejfájást okozhat a legtöbb embernél – míg mások (főleg a magnéziumban és káliumban gazdag ételek) segítenek a megelőzésben.
Amit fogyassz például: spenót, halolaj, olíva olaj, napraforgó- és tökmag.
Amit lehetőleg kerülj:  MNG (mononátrium glutamát), feldolgozott húsok (kolbász, sonka, szalámi).

Forrás: www.health.com

HA TETSZETT A CIKK, KÉRLEK OSZD MEG MÁSOKKAL IS!