Nyugodjon le mindenki, eddig nincsenek áldozatok!

A napokban az NHS (Nemzeti Egészségügyi Szolgálat)

megkezdte az Egyesült Királyság eddigi legnagyobb oltási projektjét.

A teljes lakosságának koronavírus elleni beoltási programja során a kormány naponta 5-7000 ember számára tervezi a vakcinák beadását - írta a MailOnline és a BioPharma.

A brit tudósoknak azonban már a program elején a közpánik csillapításán kellett dolgozniuk a már országszerte alkalmazott Pfizer/BioNTech vakcinával kapcsolatban, miután az NHS beszámolt arról, hogy

két munkatársa „anafilaxiás reakciót” mutatott

a vakcinák beadása után. Az anafilaxia egy életveszélyes állapotot előidéző túlérzékenységi reakció. Azonnali orvosi beavatkozás nélkül- a légzés és a keringés összeomlása miatt- akár halálhoz is vezethet. Szerencsére a tünetek rövid időn belüli helyes megállapítása esetén hatékonyan kezelhető. Egyes vélekedések szerint az új vakcina állítólagos veszélyei miatt a közvélemény ellenvetései akár ki is siklathatják az NHS tömeges oltási programját.

A magyar lakosság állásfoglalása a koronavírus oltás beadásával kapcsolatban (2020. december 13. ATV - Heti napló)

Dr. June Raine, az MHRA (Gyógyszer- és Egészségügyi Termékek Szabályozó Ügynökség) vezérigazgatója elmondta a képviselőknek, hogy

eddig két esetben lépett fel ez a fajta allergiás reakció,

mely következtében az egészségügyi dolgozóknak azonnali kezelésre volt szükségük. Tegnap a Gyógyszer- és Egészségügyi Termékek Szabályozó Ügynöksége (MHRA) - amely eddig nem látott gyorsasággal engedélyezte az oltás sürgősségi alkalmazását - mind az 50, a lakosság beoltását végző NHS dolgozó számára biztonsági tanácsokat adott. Álláspontjuk szerint, akinek kórelőzményében valaha gyógyszerekkel vagy élelmiszerekkel kapcsolatban allergiás reakciót tapasztaltak, nem kaphatja meg az oltást!

Az NHS szerint nem ismert azok pontos száma, akiknek nem adható a vakcina, bár előzetes statisztikák alapján

az országban akár 7 millió embernek is lehet

olyan súlyos allergiás megbetegedése, amely orvosi ellátásra szorul, míg az EpiPen-t (súlyos allergiás esetekben használatos sürgősségi készítmény) nagyjából 250 000 embernek kell folyamatosan magánál hordania.

HA TETSZETT A CIKK, KÉRLEK OSZD MEG MÁSOKKAL IS!