Ne töltsd újra vízzel, ha jót akarsz magadnak.

Sokan vásárolnak a nap elején műanyagpalackos vizet, majd azt töltik újra és újra a nap folyamán, vagy akár napokon keresztül. A kiürült ásványvizes flakont minden nap csapvízzel újratölteni környezetbarát cselekedet és a szervezet számára is hasznos, hiszen kiemelten fontos a folyamatos hidratáltság. De az újra és újra használt palackok kimosása már nem ennyire elterjedt szokás.

Gyakran előforduló érv ugyanis, hogy ha csak víz kerül az üres műanyag flakonba, akkor miért olyan nagy probléma, ha nincs kimosva, hiszen logikus, hogy nem lehetne koszos a tiszta víztől.

Az érvelés azonban korántsem ennyire egyszerű, főleg ha eldobható, kifejezetten egyszeri használatra szánt műanyag palackokról van szó, amiket egyáltalán nem többszöri újratöltésre terveztek. A Treadmill Reviews kutatása szerint újratöltött palackból inni olyan, mint a kutya játékát nyalogatni.

A kutatás során aktív sportolók újrahasznált palackjának a kupakját vizsgálták és kiderült, hogy négyzetcentiméterenként 300 ezer baktériumsejt alakul ki a használat megismétlődése során. A jelentés szerint ez annyit tesz, hogy újratöltött palackból inni nagy egészségügyi kockázattal jár.

A  mindennapos igénybevétel és a folyamatos újrafelhasználás ugyanis a műanyag bomlásához vezethet, ami egy idő után látható repedéseket is eredményezhet. Ezek a repedések a baktériumok melegágyaiként funkcionálnak, amelyek kifejezetten károsak az egészségre.

Ha a palackok nincsenek megfelelően, mosogatószerrel tisztítva, az bakteriális fertőzésekhez is vezethet. A tisztítás tehát elengedhetetlen, de a túl forró víz sem ajánlott. A mosás során érdemes mindig meggyőződni arról, hogy nincs-e károsodás, törés vagy eldeformálódás a flakonon.

Ráadásul a különböző típusú palackok különböző kockázattal járnak: a műanyag kulacsok bizonyultak a legrosszabbnak, alig találtak rajtuk kevesebb kórokozót, mint egy átlagos WC-deszkán. Ám a csavaros kupakú műanyag üvegek is csak egy fokkal biztonságosabbak.

De mi a megoldás?

Természetesen nem állítható, hogy ördögtől való dolog lenne a műanyag palackok újratöltése – ha másért nem, környezetbarát volta miatt –, de érdemes taktikázni azon, hogy milyen újratöltésre szánt palack kerül a kosárba.
Az üveg és a rozsdamentes acélból készült termékek ugyanis tartósak és nem deformálódnak úgy, mint a műanyag társaik, de a laboratóriumokban használt polipropilén műanyagból gyártott palack is jó választás, mivel ez az anyag rendkívül ellenálló mindenféle kémiai oldószerrel szemben.

Forrás: huffingtonpost.com

HA TETSZETT A CIKK, KÉRLEK OSZD MEG MÁSOKKAL IS!