A magasvérnyomás (hipertónia) a legelterjedtebb szív-érrendszeri betegség. Fő veszélyét a sokszor csak évek után kialakuló érrendszeri szövődmények jelentik.

Legtöbb esetben az emelkedett vérnyomás kezdetben nem okoz jelentős panaszt a betegnek, és ez félrevezető lehet. Ezért hívják a hipertóniát 'néma gyilkosnak', mert szinte észrevétlenül is képes súlyos szervkárosodásokat előidézni. Az esetek 90%-ban a magas vérnyomás kiváltó okát nem tudjuk meghatározni. Az esetek kis részében tisztázható a magasvérnyomás eredete, és a háttérben lévő betegség rendezésével a hipertónia is sokszor megszűnik.

Mi a magasvérnyomás?

A szív úgy működik, mint egy pumpa, ami a vért keringeti a testen át. A vérnyomás az a nyomás, amit a szív és az artériák fejtenek ki, hogy a vért továbbítsák a testben. A magasvérnyomás (hipertónia) az az állapot, melyben az ütőerek (artériák) falára feszülő nyomás meghaladja a normális értéket. A vérkeringés egy zárt rendszer, és ha az erek nem tágulnak ki kellően, hogy átengedjék a vért a test egyes részeibe, akkor a szívnek erősebben kell pumpálnia, hogy a vért mozgassa, és a vérnyomás emelkedik. A megnövekedett vérnyomás terheli a szívet, az erek falának károsodásához vezet és olyan súlyos szövődményekkel fenyeget, mint a szívinfarktus, szélütés (stroke), szívelégtelenség, perifériás érbetegség (érszűkület) vagy veseelégtelenség.

A vérnyomást két mérőszámmal jellemezzük. Az első értéket nevezzük szisztolés értéknek, mely az erekben uralkodó nyomást mutatja a szív összehúzódásakor (ez az első érték mindig a magasabb), a második diasztolés értéket pedig akkor olvassuk le, amikor a szív kamrái elernyednek. Ülő helyzetben, nyugalomban kell végezni a mérést. A méréseket mindig azonos karon végezzük, azonos napszakban. A vérnyomás napszaktól függően kismértékű ingadozást mutat, reggel és kora este a legmagasabb értékű. Megterheléskor, fizikai munkavégzés esetén a vérnyomás jelentősen emelkedhet, ami normális jelenség. Hasonlóan emelkedik a vérnyomás stresszhelyzetben, izgalom hatására.

A dohányzás és az alkohol szintén a vérnyomás emelkedéséhez vezet. Egészségesekben azonban a megterhelés befejezése után a vérnyomás gyorsan visszaáll a normális szintre, míg hipertóniás betegben tartósan magas marad.

Fontos tények a hipertóniáról:

  • A hipertónia a felnőtt lakosság több, mint 25%-át érinti;
  • A magasvérnyomás betegség az orvosi vizitek leggyakoribb oka (a családorvosi vizitek 76 %-a szív- és érrendszeri megbetegedésekhez gondozására irányul);
  • Ha a beteg elhagyja a vérnyomáscsökkentő terápiát, akkor 63%-kal megnő az esélye a szív-érrendszeri halálozásnak.

Gyógyítható a magasvérnyomás?

Az orvostudomány mai állása szerint a magasvérnyomás betegek túlnyomó részének élethossziglani gyógyszerszedés szükséges. A mai korszerű gyógyszerekkel elérhető, hogy a kezelt betegek vérnyomása a normális szintet ne haladja meg, ezáltal a szövődmények kialakulásának veszélyét jelentősen tudjuk csökkenteni. Fontos, hogy a gyógyszerszedést akkor is folytatni kell, ha a vérnyomás visszaáll a normális értékre, mert a kezelés megszakítása ismét vérnyomás-emelkedéshez vezet.

Egyes esetekben a magasvérnyomás egyetlen gyógyszer beállításával kezelhető, más esetekben több gyógyszer kombinációja szükséges a kívánt vérnyomás eléréséhez.

Vérnyomás értékek az életkor függvényében:

Életmód tanácsok magasvérnyomás esetén:

  • Dohányzás elhagyása
  • Testsúlycsökkentés túlsúly esetén
  • Egészséges (telített zsír, cukor csökkentett) életmód 
  • Alkoholfogyasztás mérséklése
  • Sófogyasztás korlátozása
  • Rendszeres testmozgás

A magas vérnyomás fő veszélye a különböző érrendszeri szövődmények jelentkezésében van. Megtévesztő, hogy a legtöbb esetben az emelkedett vérnyomás nem okoz jelentős fájdalmat, vagy más kellemetlen tünetet, ezért a beteg hajlamos elfeledkezni róla. Ezért hívják a magasvérnyomás betegséget néma vagy csendes gyilkosnak, hiszen a szövődmények jelentkezéséig (amikor már sokszor késő a kezelés) rejtve maradhat a betegség.

 

HA TETSZETT A CIKK, KÉRLEK OSZD MEG MÁSOKKAL IS!