A lenmag és a belőle kinyert olaj egészségmegőrző hatású!

A lenmagolaj a len magjának speciális hidegsajtolásos eljárása során készül, így az előállítás során a lehető legkevesebb sérülést szenvedi el, amit a fény, oxigén vagy hő okozhat. A magból kinyert olaj enyhén sárgás színű, kicsit kesernyés ízű. E-vitaminban, béta-karotinban gazdag, melyek antioxidáns hatásuknál fogva a legértékesebb olajjá teszik.  Egyaránt tartalmaz omega-3 és omega-6 zsírsavakat, ezek között legjelentősebb mennyiségben alfa-linolénsavat (ALA), amely alapvető fontosságú az optimális egészséghez.

Egy fontos érdekesség: Az olajok közül hevítés hatására a lenmagolajból szabadul fel a legkevesebb toxikus anyag!

A lenmagolaj tehát különféle gyógyászati célokra alkalmas, de kérdés, hogy pontosan milyen problémák esetén lehet hatékonyan alkalmazni?

  • CSONTRITKULÁS

Azok, akiknek a szervezetében nem megfelelően vannak jelen az esszenciális zsírsavak, hajlamosabbak lehetnek a csontvesztés kialakulására. A kutatók úgy gondolják tehát, hogy az omega-3 zsírsavakkal, így a lenmagolajjal lassítani lehet a csontritkulás kialakulását, illetve annak esélyét is. A csontritkulás következtében a csontok törékennyé válnak, azonban ezt meg lehet előzni a lenmagolajnak köszönhetően.

  • PREMENSTRUÁCIÓS SZINDRÓMA

Vannak nők, akik súlyos PMS-ben szenvednek, azonban a kutatások arra engednek következtetni, hogy a lenmagolajban található esszenciális zsírsavak képesek enyhíteni a premenstruációs szindróma tüneteit, a puffadást, az emlő érzékenységét, a hangulatingadozások gyakoriságát, illetve az ingerlékenységet is.

  • MAGAS VÉRNYOMÁS

A lenmagolaj csökkentheti a magas vérnyomást is. Az állatokon végzett kísérletekből kiderült, hogy a lenmagolaj igen hatékonyan mérsékli mind a magas szisztolés, mind a diasztolés vérnyomást is.

  • SZÍVBETEGSÉGEK

Ha egy olyan étrendet követünk, amely gazdag egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírokat, beleértve az omega-3 zsírsavakat is, akkor ezzel jelentősen lehet csökkenteni a szívbetegségek kockázatát. Ugyanis a lenmagolaj csökkenti az LDL (rossz) koleszterin valamint a triglicerid szintet. Így tehát elmondható, hogy a szívbetegségek és a szívroham kockázata használatával csökkenthető.

  • FIGYELEMHIÁNYOS HIPERAKTIVITÁSI ZAVAR

A lenmagolaj csökkentheti néhány esetben a figyelemhiányos hiperaktivitási zavar tüneteit is. Egy tanulmány megállapította, hogy a lenmagolaj a C-vitaminnal kiegészítve gyermekeknél csökkenti az ADHD tüneteit, így az ő esetükben is megéri használni.

Az omega-3 zsírsavak a diétában igen fontosak, mivel a szervezet nem képes ezeket az esszenciális, többszörösen telített zsírokat önmaga előállítani. Az omega-3 zsírsavak fő forrása a hal, a halolaj, illetve a lenmag és a lenmagolaj. A halolaj és a lenmagolaj azonban különböző típusú omega-3 zsírsavakat tartalmaz, így a szervezetben is különböző hatásokat fejtenek ki.

1 gramm lenmagolaj a következő zsírsavakat tartalmazza:

  • szuper telítetlen zsírsavak: (ALA) 550 mg
  • sokszorosan telítetlen zsírsavak: linolénsav (170 mg)
  • telített zsírsavak: palmitinsav 60 mg, sztearánsav 40 mg
  • egyszeresen telített savak: olajsav 180 mg
HA TETSZETT A CIKK, KÉRLEK OSZD MEG MÁSOKKAL IS!