Az extrém hidegre a szervezet vészriadót fúj, és általános mozgósítással válaszol.

A szélsőséges hőmérsékleti hatás kiegyenlítésére szerveink fokozott működésbe kezdenek, amely magasabb fokozatra kapcsolja az immunrendszert és beindítja a test öngyógyító mechanizmusait.

A jégszauna a szervezetet néhány percre -135 °C és -197 °C közötti hideghatásnak teszi ki. Első hallásra bizarrnak tűnik a helyzet, hogy miért jó önszántunkból dideregni ilyen hidegben, de a válasz mégsem annyira sokkoló.

A kezelés csupán 3 percig tart, mely során a bőrfelszín hőmérséklete 5 fok alá csökken. A padlózat állíthatóságával a páciens vállmagasságig tartózkodik a hidegben. Az extrém alacsony hőmérsékletértékek ellenére a testünk nem fagy meg, mivel a fülkében a levegő rendkívül száraz. Nedves környezetben ez a hőmérséklet kétségtelenül elviselhetetlen lenne az emberi szervezet számára. A hidegterápia alatt érzett hideg elviselhető, kevésbé kellemetlen, mint például, ha jeges vízben mártózna meg az ember.

 Az eljárás lényege a gyors és agresszív hőingadozás. A hatás egyszerű: a hidegre reagálva a szervezet olyan kémiai anyagokat termel, amelyek jótékonyan csökkentik az ízületek gyulladását és fájdalmát. Kezeléskor az extrém hideg hirtelen sokkszerűen éri a bőrfelszínt, ezért olyan vészreakciók indulnak be a szervezetben, amelyek védik a testet a kihűléstől és a bőrfelszínt a fagyás tüneteitől. Legelőször a hajszálerek záródnak be, hogy a bőr felszínéről a hideg ne keringhessen a létfontosságú belső szervek felé. A hidegsokk következtében fájdalom- és gyulladáscsökkentő hatású anyagok termelődnek testünkben. A kamrából kilépve a négyszeresére táguló hajszálereken keresztül a pangó, beteg testrészekbe is bejutnak ezek az anyagok és az oxigén. Ráadásul az extrém hideg hatására a fájdalomingert szállító idegközpontok telítődnek, így közel egy órán keresztül remekül lehet gyógytornázni, átmozgatni az egyébként fájdalmas, merev ízületeket. Ezentúl még csillapodnak a fájdalmak és beindulnak az immunrendszer öngyógyító, gyulladáscsökkentő folyamatai, amelyek nyugtatják az idegrendszert, serkentik az izomregenerációt, növelik a teljesítőképességet, javítják a szív keringését és az energiaháztartást. A szervezet endorfint (boldogsághormont) szabadít fel a keringésbe, amely egy bizonyos ideig fennmaradó jó közérzetet hoz létre.

Lássuk kicsit részletesebben a krioterápia jótékony hatásait!

1. Gyorsítja a regenerálódási folyamatokat

A test néhány perces „fagyasztása” után a sejtek szinte újjászületnek, szervezetünk regenerálódik. A szélsőséges hőmérséklet kiegyenlítésére testünk a szervezet öngyógyító mechanizmusainak beindításával reagál, így egész sor biokémiai folyamat megy végbe. A kezelés hatására megszűnik a fáradságérzet, a túlterhelt izmok ellazulnak, regenerálódnak.

2. Javul a keringés, csökken a gyulladás

Hatására fokozódik a bőr, a nyálkahártyák és a belső szervek vérkeringése, megfigyelhető az ödémák csökkenése, a gyulladáscsökkentő hormonok termelődése. Reumatikus- és mozgásszervi betegségekben szenvedőknek is gyakran ajánlják, illetve csontritkulás és allergia esetén is.

3. Oldja a stresszt, megoldás fáradtság, álmatlanság esetén

Ha nappal csak kókadozol az irodában, este viszont nem tudsz elaludni, akkor is javallott a jégszauna kipróbálása. Sőt a lelki jellegű problémák és szorongás kezelésére is jótékony hatással lehet.

4. Mínusz 195 fok, mínusz 500 kalória

A jégszaunát sokan fogyasztó hatása miatt is szívesen veszik igénybe. Egy kezeléssel akár 500 kalóriát is elégethetünk, ami egy kiadós edzéssel, például spinninggel körülbelül egy óra alatt lenne elérhető. Ez az energiafelhasználás a szervezet visszamelegítésének hozadéka. Ráadásul nemcsak karcsúsodhatunk a jégterápia során, hanem a narancsbőrrel is hatékonyan vehetjük fel a harcot. 

5. Nem csak sportolóknak!

A már említett regeneráló hatás miatt olyan sztársportolók is rendszeresen jégszaunáznak, mint például Cristiano Ronaldo, vagy a vízilabda válogatott játékosai. De nemcsak ők, hanem mi is használhatjuk sérüléseink gyógyítására, teljesítménynövelésre, vagy éppen prevenció céljából.

Kiknek nem ajánlott?

Természetesen a jégszauna sem ajánlható mindenkinek. Az első alkalom előtt a jégszauna kezelője vált veled pár szót arról, hogy van-e valamilyen panaszod, betegséged. Többek közt a szív- és érrendszeri panaszok, agyi vérkeringési zavar, vagy a lázas betegségek sajnos kizáró tényezőt jelenthetnek.

Néhány fontos tudnivaló:

  • A kezelést csak száraz bőrrel szabad elvégezni (izzadság, zsíros krémek nem lehetnek a bőrön.
  • A kezelés előtt nem ajánlott szolárium, szauna használata.
  • A kezelés után legalább 6 óráig hagyjunk ki a szolárium, szauna, termál-, illetve forró fürdők használatát, hagyjuk a szervezetet önmagától felmelegedni!
  • Lehetőleg ne lélegezzünk be sok nitrogént!
HA TETSZETT A CIKK, KÉRLEK OSZD MEG MÁSOKKAL IS!