A berlini szenátus mondvacsinált okokból betiltotta a szombati tüntetést

A hatóságok szerint az augusztus elsejei berlini utolsó koronaellenes demonstráción sok résztvevő figyelmen kívül hagyta a higiéniai szabályokat, ami rettenetes dolog ilyen szörnyű járványhelyzetben. A főváros szenátusa levonta a konzekvenciákat, melynek következményeként a berlini rendőrség betiltotta a szombatra tervezett a koronavírussal kapcsolatos túlzott intézkedések és a szabadságjogokat durván korlátozó rendelkezések elleni tüntetést.

Geisel szenátor szavai kétségeket ébresztenek

'Ez nem a gyülekezés szabadsága elleni döntés, hanem a fertőzésvédelem melletti döntés' - mondta Andreas Geisel szenátor a most bevezetett tilalomról. 'Még mindig a járvány közepén vagyunk, ahol egyre több a fertőzés. Nem tagadhatjuk ezt. Ezért mérlegelnünk kell az egyesülési szabadság és az élet integritásának alapvető jogát. Az életet választottuk.'

Ezt egy értelmes, logikus gondolkodásra képes ember sem hiszi el. Ha a járvány ilyen súlyos lenne, akkor a tüntetés után óriási mértékben meg kellett volna ugrani a fertőzöttek számának. De semmi ilyen nem történt.

A résztvevők várható csoportjától a jelenlegi fertőzésvédelmi rendelet megsértése várható - mondta a berlini szenátor - Különleges követelmények, például a száj- és orrot eltakaró maszk viselése nem elegendő a gyülekezéshez. Az augusztus 1-jei találkozók során a résztvevők szándékosan figyelmen kívül hagyták a higiéniai szabályokat és a vonatkozó rendelkezéseket.

A szervezők több résztvevőre számítanak, mint augusztus elsején

Augusztus 1-jén több ezer ember ment az utcára Berlinben. A hatóságok szerint akkor sok tüntető nem tartotta be a távolságszabályokat, sem maszkot nem hordott, a rendőrség pedig akkor tehetetlennek bizonyult. Ezt követően heves vita indult a résztvevők számáról. Míg a rendõrség 20 000 főről beszélt, a szervezők kezdetben 800 000, majd a felvételek alapján 1,3 millió résztvevőrõl beszéltek.

Szombaton újra meg akarják ismételni a felvonulást. A résztvevők a 'Gyülekezés a Szabadságért' mottó alatt újra a berlini utcákra vonulnak.  A rendõrség 17 000 résztvevõre számít a német fővárosban. A rendezvényt a Stuttgarti kezdeményezésű Querdenken-711 szervezi.

Az a puszta feltételezés, hogy az alkalmazandó szabályokat megsérthetik, nem lehet oka a demonstráció és a gyülekezés szabadságának ilyen brutális korlátozására abban a városban, ahol egyszer már a fal leomlott - írja a Bild. Az elmúlt néhány hónapban Berlin számtalan rendezvényt engedélyezett anélkül, hogy egyetlen fellépést tett volna ellene. A szabályokat folyamatosan megsértették, és a politikusok az olyan megmozdulást, mint a Black Lives Matter, ahol alig viseltek maszkot, ünnepeltek és méltattak. A retorika és a gondolkodásmód az NDK-s korszakot idézi. Ne a politikusok aktuális kedve döntse el, hogy épp milyen alapjogokat korlátoznak!

A sajtótájékoztatón elmondták, hogy a bejelentés óta rengeteg fenyegetést kapott a rendőrség és a szenátor is. Egyre több aktivista posztban és videóban hívja fel az embereket a cselekvésre. Senki ne maradjon otthon, a szabadságunk a tét!

(Quelle:images/Christian Spicker)

HA TETSZETT A CIKK, KÉRLEK OSZD MEG MÁSOKKAL IS!