A kenőcs (Bingeni Szent Hildegárd receptje) jótékony hatását a gyomorra, belekre, lépre, hasnyálmirigyre, májra és epére fejti ki. A kenőcs a mellkasba bedörzsölve meghűléses panaszok esetén is alkalmazható.
Elkészítése: Aprítsuk fel a fenyő zöld tűleveleit és kérgét, és addig főzzük, amíg pépes nem lesz. Adjunk hozzá friss vajat, kissé hűtsük ki, és egy tiszta kendővel vigyük fel a bőrre.
Felhasználási javaslat: A gyógykenőcsöt napi 2-3 alkalommal használjuk a bőrre kenve vagy borogatás formájában. Először a szív környékét, majd pedig a szegycsont és a köldök közötti részt masszírozzuk be vele. Fejfájás esetén a homlokunkat, halántékunkat kenjük be vele. Arcüreg, orrmelléküreg problémák esetén pedig az orrhegyre vigyük fel a kenőcsöt.
A készítményt készen is megveheted, de még jobb, ha magad csinálod meg!