A WHO ajánlása ellentétes a fővárosi szabályzással

A WHO állásfoglalása szerint nem szükséges, hogy egészséges emberek arcmaszkokat viseljenek, miközben Karácsony Gergely Budapest főpolgármestere a főváros valamennyi kereskedelmi egységében, üzletekben, élelmiszerboltokban, piacokon, továbbá a taxik igénybevételekor esetén elrendelte a kötelező maszk, illetve arcot eltakaró kendő vagy sál viselését.

  • Az Egészségügyi Világszervezet április 6-án kiadta az új útmutatást, amely szerint az egészséges embereknek nem kell arcmaszkot viselniük azért, hogy megakadályozzák a koronavírus terjedését.
  • A maszkokat betegek, gondozóik és egészségügyi dolgozók számára fontos használni - mondja a WHO útmutatója.
  • A  WHO iránymutatásaival ellentétesek Oroszi Beatrix, a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakértője arcmaszk-ajánlásai és Karácsony Gergely főpolgármester határozata.

Az arcmaszkok egészséges embereknél történő használata a koronavírus-járvány idején a tudósok és a nyilvánosság körében komoly vitát és zavart okozott, ezért az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kiadott új útmutatója kijelenti, hogy az egészséges embereknek nem kell arcmaszkot viselniük, mivel ez nem nyújt védelmet a koronavírus ellen.

A WHO útmutatása szerint ' jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy ha az egészséges emberek bármilyen maszkot (orvosi vagy más típusú) viselnek, az megvédi őket a különböző vírusfertőzésekkel szemben, beleértve a COVID-19-et is. '

A WHO szerint a közösségi maszkviselet 'téves biztonsági érzéshez' vezethet, és arra késztetheti az embereket, hogy figyelmen kívül hagyjanak más bizonyítékokon alapuló intézkedéseket, például a kézmosást és más higiéniai előírásokat.

A WHO szerint a maszkokat olyan embereknek kell viselni, akik fertőzöttek, vagy akik rendszeresen szoros kapcsolatban vannak a betegséggel küzdő emberekkel, például a kórházi dolgozókkal.

Ahogy korábban egy kutatásra hivatkozva írtam, mindezek mellett a csökkent tüdőfunkcióval rendelkező személyek (COPD, asztma) esetében a maszkok viselése kimondottan kockázatos.

Forrás: https://www.who.int/publications-detail/advice-on-the-use-of-masks-in-the-community-during-home-care-and-in-healthcare-settings-in-the-context-of-the-novel-coronavirus-(2019-ncov)-outbreak

HA TETSZETT A CIKK, KÉRLEK OSZD MEG MÁSOKKAL IS!