Érrendszerünket jelentősen megterheli a feleslegben elfogyasztott cukormennyiség.

Több évtizedet éltünk át abban a hitben, hogy a cukor alig jelent többet üres kalóriáknál. Ebben a korszakban olyan magas cukortartalmú ételek, mint a reggeli gabonapelyhek megkapták az Amerikai Szívtársaság (American Heart Association) jóváhagyását, miközben a friss falusi tojás, a vaj, a sajt és a marhahús démonizálva lettek. Az igazság pedig az, hogy a cukor a szívbetegségek egyik elsődleges oka!

A cukor megemeli a triglicerid szintet

A triglicerid a vérzsírok egyik fajtája, melynek megemelkedett szintje elősegíti a vérereket elzáró lerakódások, plakkok kialakulását, és így közvetve súlyos, életveszélyes betegségeket is okozhat. Circulation szaklapban megjelent tanulmány kifejti, hogy a magas triglicerid-szint 61 %-kal növelheti meg a szívbetegségek kockázatát.

Mind fogyókúrázók, mind inzulinproblémákkal küzdők számára sok táplálkozási szakember ajánlotta korábban a cukor fruktózzal való helyettesítését. A közelmúltban azonban felmerült, hogy talán mégsem olyan jó ötlet ez a csere. A triglicerid szintet ugyanis semmi nem emeli meg jobban, mint a fruktóz. Tudnunk kell, hogy a szacharóz vagy más néven étkezési cukor - nádcukor, répacukor, juharcukor - egy diszacharid, melyet egy glükóz- és egy fruktóz-molekularész alkot. A fruktóz vagy gyümölcscukor a legédesebb cukorféleség, a gyümölcsökben és a mézben található meg természetes formájában, és egyik komponense a szacharóznak.

A fruktóz szelektíven kizárólag a máj glikogénraktárait tölti fel, ha ezek beteltek, akkor a szervezet triglicerideket állít elő belőle, azaz zsírrá alakítja. A túlzott fruktóz bevitel hatására tehát fokozódik a zsírraktározás, és ez többek között hízáshoz is vezet. Amikor a májban megtörténik a fruktóz anyagcseréje, az egyik fő melléktermék tehát a triglicerid. Rendkívül gyorsan nő meg a szintje a fruktóz hatására. Egy egészséges orvostanhallgatókon végzett vizsgálat azt bizonyította, hogy a magas fruktóz tartalmú étrend hatására alig 6 nap alatt duplájára nőtt a triglicerid szint!

A cukor komoly szabadgyök-károsodást okozhat

A Kobe egyetem kutatói megvizsgálták a fruktóz és a glukóz szerepét a szabadgyökök kialakulásában. Amikor glukózt vittek be a szervezetbe, a szabadgyökök száma közel 600%-kal emelkedett meg. Ez eléggé elkeserítő, és jó ok arra, hogy kevesebb cukrot fogyasszunk!

Ez az eredmény korántsem olyan rossz azonban, mint a fruktóz bevitelekor mért eredmények, amikor is a szabadgyökök mennyisége több mint 4700%-kal növekedett meg! Fenti eredményeket látva nem meglepő, hogy a Journal of Clinical Investigation 17-szer magasabb oxidált koleszterinszintről számolt be a fruktóz esetében, a glukózzal összehasonlítva.

A cukor emellett növeli a 'szívinfarktus részecskéket'

A mindenhonnan áradó propagandával ellentétben a koleszterinre szüksége van a szervezetnek és többnyire jótékony hatású is. Van azonban egy különösen veszélyes fajtája, a nagyon alacsony sűrűségű lipoprotein (VLDL). Ezek olyan kicsiny részecskék, amelyek az artériák sejtfalain megtapadva gyulladást, plakkokat és szívbetegséget okoznak. A fruktóz ezeknek a halálos részecskéknek az építőelemeit képezi.

Az American Journal of Clinical Nutrition megvizsgálta a magas fruktóztartalmú étrend hatását az egészséges férfiakra. A kutatók egyetlen hónap alatt átlagosan 72 %-os VLDL emelkedést regisztráltak!

A cukorfogyasztás megemeli a vérnyomást!

A felnőtt lakosság közel egyharmada szenved magas vérnyomástól. A legtöbb orvos azt szorgalmazza, hogy csökkentsük a só-fogyasztásunkat, miközben inkább a cukorral kellene vigyáznunk!

Az Open Heart online kardiológiai szaklapban megjelent áttekintő tanulmány kimutatja, hogy az étrendi cukor fogyasztás sokkal szorosabb kapcsolatban áll a magas vérnyomással, mint a nátrium. A fruktóz pedig a leginkább okolható ezért. Az Amerikai Nefrológiai Társaság szaklapjában közzétett tanulmány szerint azoknak a kísérleti alanyoknak, akik 74 gr fruktózt fogyasztottak - ez egy felnőtt átlagos napi fogyasztása-, 77 %-kal megemelkedett a magas vérnyomás kockázata!

Tehát óvatosan a cukrokkal!

Forrás: Szendi Gábor tenyek-tevhitek.hu

HA TETSZETT A CIKK, KÉRLEK OSZD MEG MÁSOKKAL IS!