A futótűzszerűen terjednek a vitaminokkal kapcsolatos híresztelések!

A tévhitek egyik ékes példája, „a sok C-vitamin vesekövet okoz” rémtörténet. Ha az emberek egy kicsit képzettebbek lehetnének a tudományos gondolkodás logikájában, akkor azonnal feltennék a kérdést: Látott már valaha valaki olyan embert, akinek a sok C-vitamintól lett veseköve?

Ha lehetne alaposabb vitaminokkal kapcsolatos műveltségünk, akkor jót mosolyognánk ezen a rémmesén. Tudnánk például, hogy a kecske naponta 13-14 grammnyi C-vitamint állít elő a saját testében (egy 70 kilogrammos ember testsúlyára átszámítva). Ha a mese igaz lenne, akkor minden egyes kecske hatalmas vesekővel büszkélkedne

Ha nem az lenne a cél, hogy tájékozatlanok maradjunk, akkor hallhattunk volna arról, hogy tudósok már alaposan megvizsgálták ezt a kérdést.

1996-ban megjelent egy tudományos közlemény. Összefoglalta egy hat éven át zajló vizsgálat eredményét. Több mint 45 ezer vesekőképződésre leginkább hajlamos korban lévő (40-75 év közötti) férfit követtek hat éven át. Mindegyikük legkevesebb 1.500 milligramm, azaz 1,5 gramm C-vitamint fogyasztott el minden áldott nap, vagy ennél többet.

A vizsgálat bebizonyította, hogy a megemelt adag C-vitamin nem okoz vesekövet.

Sőt! A C-vitamin csökkentette a vesekő kialakulásának kockázatát. A tudományos irodalom tele van tanulmányokkal, amelyek a C-vitamin szedését 500 mg-tól 10 000 mg-ig javasolják, anélkül a vesekő ki­alakulásának kockázata fennállna. Sok tanul­mány arról is beszámol, hogy az emberek hosszú éveken át szedik emelt dózisban a C vitamint, ugyancsak panaszmentesen.Ha rendelkezhetnénk megfelelő vitaminkultúrával, akkor arról is tudhatnánk, hogy a modern urológia egyes úttörői éppen a veseköves embereknek ajánlanak – egyéb vitaminok és ásványi anyagok mellett – megemelt adag C-vitamint is.

forrás: dr. Lenkei Gábor

HA TETSZETT A CIKK, KÉRLEK OSZD MEG MÁSOKKAL IS!