Akár koffeinnel, akár koffeinmentesen - a kávé mindenképp javítja az életkilátásokat.

Amikor fiatalok vagyunk, többségünk úgy érzi, hogy örökké fogunk élni. De ahogy lassan öregszünk, a legtöbben ráébredünk, hogy ez biztosan nem így van. Sőt, világossá válik, hogy a meghozott döntéseink komoly hatással lehetnek arra, hogy mennyi ideig fogunk élni. Bár nincs olyan tuti módszer, amely pontosan megmondaná, meddig bírjuk szuflával, de az bizonyos, hogy az örökölt genetikánkon túl az életvitelünk is nagymértékben meghatározója életkilátásainknak. A stresszcsökkentés, a tartós párkapcsolat, a rendszeres mozgás, az egészséges táplálkozás és a kielégítő pihenés jótékony hatásaival mindenki tisztában van.
De nézzünk most egy olyan élvezeti cikket, melynek bizonyítottan számos pozitív hatása is van szervezetünkre.

A kávézás szertartása több mint ezeréves múltra tekint vissza. Valamikor, még a X. század előtt Abesszíniában élő nomád törzsek fedezték fel élénkítő hatását.  Mára a kávé lett az egyik leggyakrabban fogyasztott ital a világon. Olyan összetevők széles skáláját tartalmazza, amelyek potenciális hatással lehetnek az egészségre. Így nem csoda, hogy számos tanulmány kimutatta már, miszerint a rendszeres, napi többszöri kávéfogyasztás alacsonyabb halálozási kockázattal jár.

Egy közel 20 000 személy bevonásával végzett megfigyeléses vizsgálatban azoknál az embereknél,

akik naponta legalább négy csésze kávét fogyasztottak, 64%-kal alacsonyabb volt a korai halálozás kockázata,

mint azoknál, akik soha vagy csak ritkán fogyasztottak kávét.

Egy új tanulmány kimutatta, hogy a kávé csökkentheti a korai halálozás kockázatát. A kockázat csökkenése még jelentősebb volt a 45. életév betöltését követően, ami arra utal, hogy az életkor előrehaladtával a kávéfogyasztás még komolyabb előnyökkel járhat.

Ezeket az eredményeket több nagy számú (185.000 és 525.000) vizsgálati alany bevonásával végzett tanulmány közelmúltbeli eredményei is alátámasztják, amelyek szerint a kávéfogyasztók tovább élnek függetlenül attól, hogy koffeines vagy koffeinmentes kávét fogyasztanak.

A kávé egészségügyi hatásai

A kávéról kimutatták, hogy számos betegség kockázatát csökkenti, beleértve a 2-es típusú cukorbetegséget, a májbetegséget, a vastagbélrákot, az Alzheimer-kórt és a bőrrák bizonyos formáit is. A kávé tele van antioxidánsokkal, melyek közül néhány már eredendően a kávébabban található, de a pörkölés során is még nagy számban keletkeznek újabbak. A tudományos eredmények ezeknek a vegyületeknek a pozitív hatásait kapcsolják össze számos betegség kockázatának csökkenésével.

A kávéban gyakran előforduló vegyületek némelyike

​​„javítja az inzulinérzékenységet, a májműködést és csökkenti a krónikus gyulladással járó folyamatokat”

nyilatkozta Veronica W. Setiawan, a Keck School of Medicine of USC prevencióval foglalkozó docense, aki az egyik közelmúltbeli kávéfogyasztásról és élettartamról szóló tanulmány szerzője is.

Kávé és a várandósság

Míg a kávéfogyasztás sokak számára egyértelmű előnyökkel jár, addig másoknak óvatosan kell eljárniuk. A terhes nőknek például érdemes ésszerű keretek között tartani a koffeintartalmú kávé fogyasztását.

'A jelenlegi bizonyítékok arra utalnak, hogy a napi 200 mg mennyiségű, mérsékelt koffein fogyasztása, amely napi 2-3 csésze kávéban van, nem jár együtt a vetélés vagy a koraszülés fokozott kockázatával'

nyilatkozta Dr. Wax Joseph, az Amerikai Szülész és Nőgyógyász Kollégium elnöke. 'Napi 200mg koffein fogyasztásáról már ellentmondásosak az adatok, mivel nincs elegendő bizonyítékunk arra, hogy következtetéseket vonjunk le a napi 200mg mennyiségtől nagyobb koffeinbevitel magzati növekedésre gyakorolt ​​hatásairól”.

A kávé és a csontok egészsége

Ami a kávénak a csontok egészségére gyakorolt ​​hatását illeti, a kávéban lévő koffein kalciumvesztéshez vezethet, de valószínűleg nem érdemes aggódni. 'A koffein növeli a vizelet kalciumveszteségét, de kiegyensúlyozza a megnövekedett kalcium felszívódását, így úgy tűnik, hogy nincs káros hatása a kalcium háztartásra' - mondta Connie Weaver, a Purdue Egyetem táplálkozástudományi professzora, aki nemrégiben publikálta ezzel kapcsolatos tanulmányát.

A rákkockázat csökkenése

Korábbi vizsgálatok már beszámoltak arról, hogy a kávéfogyasztás számos rákfajta kockázatát csökkenti. Egy kutatócsoport arról számolt be, hogy azok a férfiak, akik legalább napi 6 kávét isznak, 18%-kal kisebb a prosztatarák kockázata, és

40%-kal kisebb annak a kockázata, hogy a prosztatarák agresszíven terjedő, halálos rákká fajuljon.

Mivel ez mind a koffeines, mind a koffeinmentes kávéra áll, ez azt mutatja, hogy a hatás nem a koffeinnek tulajdonítható. Az inzulinszintet csökkentő és az inzulinérzékenységet növeli összetevőknek tulajdonítható ez a védőhatás.

Szív- és érrendszer egészsége

A szív- és érrendszeri betegségekben egyharmaddal többen halnak meg, mint rákban. Talán Ön is hallotta már azt a téves elképzelést, hogy a kávé vérnyomás emelkedést okoz és növeli a szívbetegség kockázatát. Valójában a vizsgálatok azt mutatják, hogy a kávé hosszútávon csökkenti a vérnyomást, csökkenti a szív és érrendszeri betegségek kockázatát és lecsökkentheti a sztrók kockázatát is. A kávé összetevőinek igazán hosszútávon vannak előnyei: már 8 hét után csökken a kávéfogyasztók vérnyomása, feltehetően a klorogénsav érfalakra gyakorolt hatásának köszönhetően.

Bár sok „okos egészségvédő” véli úgy, hogy korlátozni kell a kávéfogyasztást, rengeteg vizsgálat igazolja, hogy a kávézás egészségvédő előnyei az elfogyasztott napi adaggal arányosan nőnek.
Számos vizsgálat igazolja, hogy a nagyobb mennyiségben naponta elfogyasztott kávé csökkenti a diabétesz, a szív- és érrendszeri betegségek, a rák, az Alzheimer és számos más krónikus betegség, köztük az elhízás kockázatát.
Miközben a tradicionális orvoslás reménytelen küzdelmet folytat a cukorbetegség, a rák vagy az Alzheimer betegség ellen, kiterjedt kutatások igazolják, hogy a kávé, amely messze nem bűnös élvezet, teljesen természetes és olcsó védekezési eszköz.

HA TETSZETT A CIKK, KÉRLEK OSZD MEG MÁSOKKAL IS!